Tabáková směrnice a její konsekvence

Dne 20. května 2016 nabyde směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU účinnosti. Tabáková směrnice upravuje označení výrobků, zohledňuje nové vědecké poznatky na poli tabákového průmyslu a nahrazuje směrnici 2001/37/ES. Změny jsou viditelné i v novelách českého zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Právnická fakulta UK v Praze
Foto: Fotolia

Směrnice Evropské unie vychází ze skutečnosti, že v oblasti vědy, na trhu a na mezinárodním poli bylo potřeba provést zásadní změny, tudíž nahradit stávající směrnici novou. Celá úprava se zaměřila převážně na zdraví nebezpečné tabákové výrobky a jejich částečný zákaz a na důraznější věnování pozornosti škodlivým účinkům způsobeným látkami obsaženými v tabáku. Směrnice také uvádí, že je nezbytná k provedení Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku z května roku 2003. Kuřáci se však nemusí obávat, že by jejich cigarety byly ochuzeny o dávku nikotinu, maximální hodnoty pro obsah dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého stanovené v roce 2001 zůstávají totiž stejné.

Mezi změny, které pozná každý spotřebitel ihned na první pohled, patří nová varování na krabičkách cigaret. Od 20. května se budeme setkávat s varováním, které bude zakrývat 65 % plochy balení. Slovní varování bude kombinovat série obrázků, které znázorňují následky kouření a budou Komisí Evropské unie stanoveny a obměňovány s ohledem na vědecký a tržní vývoj. Vzhledem k drastičnosti obrázků se předpokládá okamžitý pokles kuřáků, zároveň by mělo přibýt lidí, kteří chtějí s kouřením skončit.

Další výraznou novinkou pro kuřáky je zákaz cigaret a tabáku k ručnímu balení s charakteristickou příchutí. Tento zákaz se do roku 2020 nevztahuje na výrobky s mentolovou příchutí. Zdůvodněním zákazu je fakt, že podobné příchutě mohou lákat mladistvé a děti, kteří se přes slabé a ochucené cigarety stanou závislými na nikotinu.

Mimo výše uvedené změny, které kuřák pozná v trafice hned na první pohled, je stanovena řada opatření, která již nejsou natolik razantní pro spotřebitele, avšak přikazují výrobcům činit dle uvedených postupů. Mezi takové změny lze řadit zákaz propagačních a zavádějících prvků, či povinnost nahlašování tabákových výrobků Evropské unii, a to v elektronické podobě do 6 měsíců před uvedením výrobku na trh. Takové opatření platí i pro elektronické cigarety.

K dalším povinnostem pro výrobce patří předkládání podrobné zprávy ohledně ingrediencí používaných v tabákových výrobcích, a to zejména v cigaretách a tabáku určenému k ručnímu balení. Dále jsou výrobci povinni zajistit, aby všechny tabákové výrobky byly označeny jedinečným identifikátorem, díky kterému lze dohledat informace o výrobcích určených pro trh EU či na něj uváděné. Tento identifikátor umožní zkoumat i trasu přepravy výrobku.

Pro doprodej výrobků, které nebudou dnem účinnosti vyhovovat směrnici, je určené přechodné období, a to v délce 3 měsíců. Měli bychom se ale ptát, zdali takový časový úsek dostatečně naplní svůj účel a zdali nebude nepřímo podporovat černý trh s tabákovými výrobky.

Varování na obalech tabákových výrobků však nejsou jediným prostředkem využívaným ke snížení počtu obyvatel závislých na nikotinu. Je to například i kontroverzní zákaz kouření v restauračních zařízeních, zvyšování spotřební daně aj. Státy tedy samy stanovují, zdali bude kouření omezováno nad rámec úmluv a směrnic z řad mezinárodního práva, kterými jsou vázány. V této souvislosti je třeba zmínit i v Česlé republice aplikovaná opatření boje proti pití alkoholu, kouření a hazardním hrám. Možnost jednání udává i Tabáková směrnice. Státy se mohou například rozhodnout pro zákaz prodeje tabáku a souvisejících výrobků na internetu.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články