Konec pozemkových restitucí od roku 2018

Nevypořádané restituční nároky bude stát od roku 2018 uspokojoval pouze finančně, ne už prostřednictvím náhradních pozemků.

Public Relations, Frank Bold Advokáti s. r. o.
Foto: Shutterstock

Mnoho pozemků, které by teoreticky mohly být v rámci restitucí vráceny oprávněným osobám, je zastavěných nebo z jiných důvodů nepoužitelných k restituci. Stát v takových případech nabízí pozemky náhradní. Půdy, která by byla tímto způsobem využitelná, je však nedostatek a oprávněné osoby v tzv. veřejné nabídce s těmito pozemky často nemohou najít adekvátní náhradu za pozemky původní. Z toho důvodu budou od roku 2018 restituce vypořádávány pouze prostřednictvím finanční náhrady. Tato možnost existuje už nyní a podstatná část restitucí byla tímto způsobem urovnána, od roku 2018 to už bude možnost jediná

Jak plyne z důvodové zprávy k příslušnému zákonu, stát se k tomto řešení přiklonil mimo jiné proto, aby zajistil, že bude v budoucnu disponovat dostatkem pozemků pro nezbytné účely. Státní pozemkový úřad, který státní pozemky spravuje, by jinak byl nucen je v případě potřeby nakupovat za tržní ceny. 

Co tato změna znamená pro osoby s dosud nevyřešeným restitučním nárokem? Jestliže dávají přednost získání půdy před finančním vyrovnáním, měly by se obrátit na Národní pozemkový úřad, a to bez zbytečného odkladu. 

Hodnocení článku
50%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články