Jak přejít na BIM software, a přesto využívat osvědčené způsoby

Čím dál častěji se potkáváme se slovíčkem BIM, kdy jsou lidé postupně připravování na změnu, do které se nikdo moc nehrne. Představy o tom, co BIM znamená, má každý trochu odlišné. Pro někoho je to o 3D modelech, pro jiného o spolupráci, a pro mnohé je to další zlepšovák vedení firmy, která už neví, co by.

Chief Business Officer, Proconom
Foto: Fotolia

Všichni ale mají jedno společné – jsou to obavy ze změny. Představy o BIMu (BIM je zkratka z anglického Building Information Modeling nebo Building Information Management, překládáno jako informační model budovy) jsou často zahaleny v roušce domněnek a pochybností, zda stávající generace zvládne přechod na nové technologie a postupy, které jsou s tím spojené. Smyslem tohoto článku bude ukázat atraktivní stranu BIMu. Nechci a ani nebudu věnovat čas popisování technologických postupů a analýz nebo detailnímu rozboru problematiky, který stojí za celou funkčností BIM softwarů. S tím ať se potýkají BIMženýři a programátoři a vymyslí řešení, které bude sedět nám, běžným uživatelům počítače.

Cesta vítězů a profesionálů

Pohled, který vám nabízím, je výsledkem spolupráce s lidmi ze všech oblastí stavebnictví. Lidí, kteří se vyznají, chápou a znají potřeby svoje i oboru, které řeší dennodenně. Jsou to pracovníci zhotovitelů, investorů, projektantů, contract manažerů a dalších, kteří dělají svou práci dobře, ale chtějí si ji usnadnit, a zároveň ji dělat lépe a rychleji. To je ultimátním cílem BIMu – pomoci lidem v jejich práci, krýt jim záda, minimalizovat chyby a ušetřit si čas a nervy. To, že to s sebou nese další „vedlejší“ efekty jako snížení nákladů, urychlení procesů, zvýšení transparentnosti, … jsou další bonusy, které ale jako zaměstnanec tolik nepoznáte. Takže co konkrétního v BIMu je pro nás a jak si můžeme zpříjemnit své pracovní nasazení? 

Kontrolujme rostoucí počet dokumentů

Na prvním místě je to dle mého názoru digitalizace dokumentů. Když se bavím s lidmi v jejich kancelářích a ptám se jich na pracovní postupy a na to, co by jim skutečně usnadnilo život, nemusí mi ani odpovídat. Na první pohled je zřejmé, že jsou zavaleni papíry, které nemá cenu počítat na kusy, ale na kila, ve kterých lze s nadsázkou vyjádřit jejich pracovní vytížení. Všichni to známe - tištěná korespondence, smlouvy, potvrzení, několik paré projektové dokumentace. Vše se musí archivovat a až to uděláte, tak ani pak nemáte vyhráno. Šéf si vzpomene, že potřebuje najít jeden konkrétní dokument z minulosti a vy se musíte ponořit do desítek šanonů a „hledat“. Schválně nepíši „najít“, protože ne vždy se to podaří a ta frustrace, když se blížíte ke konci složky a požadovaný dokument tam stále není, je nesmírná. První krok, jak si ušetřit čas a námahu, je přestat tisknout hromady papírů, podepisovat je elektronicky, mít vždy aktuální digitální verzi dokumentu.

                   

Jak se neztratit v kvantech informací

Když se bavíme o aktuálnosti dokumentů, tak je to také jedním z kamenů úrazu starého systému. Dnes se vše posílá poštou, přes CD, flashdisk nebo emailem a když takovýchto případů řešíte desítky denně, tak se vám z pravidla stane, že se vytvoří několik verzí dokumentu, které se postupně dopracovávají do finální podoby. Na tomto faktu není nic špatného, dokud není řada na vás, abyste zapracovali poslední připomínky a úpravy. V tento okamžik si musíte dávat velký pozor na to, abyste sáhli pro aktuální verzi. Jinak by se vám, v případě, kdy nepoužijete poslední verzi dokumentu, mohlo stát, že práce někoho jiného přijde na zmar. To může mít za následek další ztráty informací a nekompletnost údajů, za kterou někdo v případě problému ponese odpovědnost. Oproti tomu nový systém vám poskytne všechny verze dokumentu na jednom místě a můžete přesně vidět, kdo je jejím autorem, kdy byla vytvořena apod. Digitalizovaná dokumentace umožňuje prohledávat nezměrné množství souborů efektivně. Můžete filtrovat podle složek, zatřídění, názvů a mnoha dalších faktorů. Vždyť už dnes máme velkou část dokumentů uloženou digitálně, tak proč tak neudělat většinu.

Workflow jako efektivní nástroj řízení procesů

Jednou z argumentovaných překážek je proces schvalování dokumentů, který se může jevit jako komplikovaný. Já jsem toho názoru, že cokoliv si člověk dokáže představit, to dokáže vytvořit. Dnes existuje několik systémů, které mají k dispozici takzvané workflow. Zjednodušeně můžeme workflow popsat jako sekvenci úkolů, které jsou nutné ke splnění libovolného procesu. Velkou výhodou tohoto postupu je možnost systémového pohlídání si všech podstatných náležitostí, jako je odpovědná osoba, termín apod. Pokud je systém sofistikovaný, může vám práci výrazně usnadnit a nebudete muset vynakládat tolik energie kvůli administraci. Worfklow vám pohlídá termíny a včas upozorní na blížící se deadline. Při zadání úkolu poskytne popis činnosti, a vy tak na žádnou část nezapomenete. S jednotlivými kroky jsou spojené dokumenty, které potřebujete právě pro daný úkol. Osoby mohou mezi sebou komunikovat obdobně, jako je tomu v emailové formě. Workflow je v podstatě chytrý email, který vám pomůže dokončit procesy včas a v požadované kvalitě. Navíc umožňuje osvědčené postupy zpracovat do šablon, které lze využívat opakovaně. Další výhodou je sledování aktuálních stavů všech běžících procesů, což poskytuje vedoucím pracovníkům přehled a možnosti efektivně se přizpůsobit různým situacím. Samozřejmostí je elektronické podepisování finální verze výstupu, přičemž cesta ručního podpisu, naskenování a přiložení k úkolu je stále možná.

Začněme již dnes

Abych dokončil svou vizi o digitalizaci, je důležité si uvědomit, že jsme v 21. století a dnešní otázkou není jestli, nebo kdy, ale jak. My již dnes hledáme a stavíme cesty, které vedou skrze dnešní uživatele a pracovníky napříč zúčastněnými stranami projektu tak, aby vše fungovalo efektivně, nedocházelo ke zbytečným chybám a hlavně, abychom si všichni ušetřili náš čas a psychické zdraví, které jsou to nejcennější. Toto je jeden ze způsobů, jak postupně a nenásilně přejít na digitalizaci, která nás všechny čeká a nemine. V okamžiku, kdy si připustíme, že dříve či později budeme součástí nové éry, bude se nám snadněji tvarovat a přecházet na stavebnictví zítřka.

Hodnocení článku
80%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články