Pět otázek pro Michala Vávru

Po loňském úspěšném odmoderování kongresu Právní prostor 2014 vsadili pořadatelé letoštního ročníku, tedy Právního prostoru 2015, na Michala Vávru, brněnského advokáta a soudního tlumočníka německého jazyka. A nejen pořadatelé se opět těší na svěží vítr, kterým Michal Vávra při moderování napíná plachty.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Fotolia

1) Letos budete již podruhé moderátorem odborného právního kongresu Právní prostor 2015. Na které přednášející, respektive na která témata se nejvíce těšíte?

Ano, již podruhé jsem dostal od pořadatelů kongresu příležitost se ujmout moderace, čehož si velmi vážím, zvlášť při takové akci nabité řadou osobností z oboru práva a velmi zajímavými příspěvky. Tradičně se těším na příspěvek JUDr. Koštála a při jeho názvu jsem velmi zvědav, jaké plastické mimikry nám předvede. Klid před bouří v podání JUDr. Čecha jistě vyvolá bouřlivou diskusi a věřím, že tomu tak bude i u všech dalších příspěvků, počínaje velmi silným trestním blokem a justičním blokem konče.

(pozn. red.: program kongresu je k dispozici zde)

2) Kongres se bude konat 21. a 22. dubna. Už se na roli moderátora připravujete? Jak? Je to vůbec vedle výkonu advokacie a soudního tlumočení, kterým se věnujete, možné?

Na roli moderátora se připravuji už nyní. Zatím sice nemám k dispozici jednotlivé prezentace (s některými se z důvodu zaneprázdněnosti přednášejících seznamuji až v průběhu kongresu, což je pro mne jako moderátora o to větší výzva), nicméně pročetl jsem si medailonky jednotlivých přednášejících na webových stránkách kongresu a rovněž pět otázek redakce na JUDr. Fialu, prof. SmejkalaJUDr. Morávka a JUDr. Petráše. Příprava probíhá i automaticky v rámci výkonu mé advokátní činnosti, protože právě v ní narážím na záludné otázky našeho práva – stejně jako kolegové, kteří jistě budou na kongresu aktivně diskutovat a klást otázky.   

3) Loňským kongresem nás provázela příručka s vtipy a příslovími o právnících. Bude tato kniha i letos Vaší studnicí inspirace, nebo se máme těšit na něco zcela nového?

Bohužel neumím hrát na klavír jako moderátor Právníka roku 2014 Ondřej Brzobohatý, ale přesto se i letos budu snažit kongres odlehčit příslovími či vtipy. Inspiračních zdrojů mám více a mohu prozradit, že minulý týden jsem v jednom knihkupectví objevil několik dalších studnic.

4) Na kongresu vystoupí též doktor Roman Fiala, předseda komise pro rekodifikaci civilního procesu, a také profesor Pavel Šámal, který předsedá komisi pro rekodifikaci trestního řádu. Co od případného přijetí obou legislativních záměrů očekáváte?

Na právnické fakultě jsme se učili a i v praxi zažívám, že sebelepší hmotné právo bez dobrého procesního prosazení nemůže fungovat, že proces je vlastně druhá strana hmoty. Budu velmi rád, když chystané rekodifikace v tomto směru přinesou zlepšení přehledné a srozumitelné pro uživatele práva a zrychlení a zkvalitnění práce českých soudů.

5) V čem vidíte největší přínos akcí, jako je kongres Právní prostor?

Vidím celkem dva hlavní přínosy těchto akcí. Jednak je to obrovská příležitost vyslechnout si aktuální vývoj práva a jeho výkladu ve zhuštěné podobě od uznávaných odborníků a možnost s nimi diskutovat i palčivé otázky každodenní praxe, a to napříč jednotlivými právnickými profesemi. Jako druhý – neméně důležitý – přínos vidím, že se účastníci konference poznají jako lidé, i v jiných situacích než u soudního jednání, a to jim v následné praxi může pomoci pro lepší vzájemné pochopení a komunikaci.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články