Právo ve veřejné správě popáté, tentokrát v Brně

Listopad zahájíme již tradiční podzimní konferencí Právo ve veřejné správě, která se letos přesouvá do Brna. Pátý ročník se uskuteční v rozsahu jednodenního programu, kterým účastníky provede již z minulých let dobře známý moderátor a advokát Mgr. et Mgr. Michal Vávra.

Foto: Fotolia

Na odborné konferenci zazní řada témat z několika právních oblastí, která se prakticky dotýkají veřejné správy. Její výhodou je právě zejména skutečnost, že je jako jedna z mála věnována zástupcům státní správy a samosprávy. Všechna její témata jsou tak cíleně přizpůsobována této účastnické skupině a jejím požadavkům.

Aktuálně nejvýraznější dvojicí legislativních počinů, kterou se nutně musí představitelé a zaměstnanci veřejné správy zabývat, jsou zákon o registru smluv, účinný od 1. července letošního roku, a dále zákon o zadávání veřejných zakázek, jehož účinnosti se dočkáme již za několik málo dní, prvého října. Kolem obou témat neustále panuje celá řada nevyjasněných otázek, a tak bude stát „PVVS“ jistě za účast.

Aktuální je však i aktivita zákonodárce v oblasti trestní odpovědnosti právnických osob. Jak na loňské konferenci Právo ve veřejné správě trefně poznamenal JUDr. Lukáš Bohuslav, Ph.D., „je třeba zdůraznit, že i obec, kraj a hlavní město Praha jsou v zásadě trestně odpovědné za výkon své činnosti.“ Proto by ani v této oblasti neměla obcím a krajům pozornost uniknout.

Na pořadu dne jsou stále také některé problémové otázky závazkového práva podle (dnes již ne tak nového) občanského zákoníku. Přednášku si pro účastníky konference připraví JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D., která ve své činnosti propojuje praxi a teorii jako advokátka a vyučující na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Zájem veřejné správy, ale také občanů, je orientován také směrem ke stavu obecních pokladen. Jedním z jejich zdrojů jsou i místní poplatky, kterým bude věnován prostor společně s Mgr. Barborou Kubíkovou, jenž se na tzv. obecní daně podívá optikou praxe. Veřejný ochránce práv je v oblasti poplatkové povinnosti poměrně aktivní. V rámci Edice dobré správní praxe tak například vydal za vzájemné spolupráce s třemi ministerstvy doporučení, jehož smyslem bylo vytvořit praktický a použitelný návod pro obce a města při stanovování, vybírání a vymáhání takzvaných obecních daní ve smyslu místních poplatků.

Mezi přednášejícími se objeví taktéž zástupci advokátní kanceláře PricewaterhouseCoopers Legal s.r.o., advokátní kancelář, či společnosti OTIDEA a.s., která se specializuje na problematiku veřejných zakázek.

Jak je vidět, i letos je na co se těšit a ani letos u toho nebude chybět mediální patron, portál Právní prostor.cz. Další informace, program a přihlášku naleznete na www.pvvs.cz.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články