Rozhovor: Kateřina Koláčková - Konference roku „NOVÝ ZÁKON - BUDIŽ SVĚTLO?“ vysvětlí změny ve veřejných zakázkách

„Konference VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 2016/2017 „NOVÝ ZÁKON - BUDIŽ SVĚTLO?“ se stala středem zájmu všech, kteří se zabývají veřejnými zakázkami, a to jak z pozice zadavatele, tak z pozice zájemců o tyto zakázky. Má za cíl všechny připravit na novinky a změny, které nás od října čekají,“ říká Kateřina Koláčková, ředitelka OTIDEA.

PR manažer společnosti OTIDEA
Foto: Fotolia

Již na počátku účinnosti zákona, tedy přesněji 5. října, pořádáte v hotelu Ambassador v Praze konferenci k novému Zákonu o zadávání veřejných zakázek. Proč právě teď a proč v tak velkém rozsahu?

Nový Zákon o zadávání veřejných zakázek (ZZVZ), je velmi důležitý a mění řadu postupů, na které byli zadavatelé zvyklí. My touto konferencí sledujeme jediný cíl. Všechny zadavatele, dodavatele i odbornou veřejnost chceme připravit na vše, co se s příchodem nového zákona mění. Chceme, aby všichni odcházeli a věděli vše potřebné pro svou praxi.

To znamená, že konference bude nabitá odborníky a specialisty?

Ano, na konferenci skutečně vystoupí největší osobnosti na ZZVZ, které tato republika má, a nejen to. Rozhodně nechceme připustit, aby některé důležité otázky zůstaly nezodpovězené. Proto jsme pozvali největší osobnosti, které lze najít, a tito specialisté skutečně pozvání přijali. Bude mezi nimi například Pavel Herman, který je poradcem ministryně pro místní rozvoj ČR Karly Šlechtové, dále ředitel odboru Elektronizace veřejných zakázek a koncesí na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR Stanislav Bogdanov, Martin Hadaš, vedoucí odboru veřejných zakázek na Masarykově univerzitě v Brně, advokát Jakub Blažek, Jiří Špalek, který působí jako manažer technologického zázemí projektu PROEBIZ, dále předseda Asociace komunikačních agentur, konzultant, ředitel mezinárodního festivalu reklamy PIAF Marek Hlavica, tajemník ÚMČ Praha 15 Aleš Cejnar. Navíc své zkušenosti přijde sdělit i předsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Slovenské republiky (Úradu pre veřejné obstarávanie SR) Zita Táborská a Jaroslav Kračún, který působí v Evropské komisi na Generálním ředitelství pro vnitřní trh, průmysl a podnikání a MSP. 

Pořadatelská společnost OTIDEA patří k těm nejdůležitějším poradenským firmám v naší zemi, které se veřejným zakázkám věnují. Jaký bude podíl Vašich specialistů na konferenci?

Na konferenci budou debatovat i naši specialisté. Vystoupí projektové manažerky veřejných zakázek společnosti OTIDEA Dagmar Lešnerová a Zuzana Šenoldová, bude přítomná i vedoucí právního odboru OTIDEA Lucie Moravčíková a samozřejmě zde budu i já, protože ze své praxe mám účastníkům mnoho co sdělit. Praxe je totiž velmi důležitá, protože je třeba skloubit jak teoretické informace, tak i praktické poznatky. Kromě toho právě naši specialisté dělali průzkum mezi odbornou i laickou veřejností a tento průzkum zohlední ve svých příspěvcích.

Už tedy víme kdo a kde, ale ještě je třeba představit hlavní témata konference. Co tedy bude tím hlavním tahákem?

Nejdůležitější budou témata týkající se změn v procesu otevírání, posouzení a hodnocení nabídek nejen na cenu. Dle našeho názoru bude velkým tahákem téma Národního elektronického nástroje – jeho současnost a budoucnost, stejně jako problematika elektronických aukcí. Samostatnou a velmi důležitou kapitolou pak bude i trestněprávní odpovědnost zadavatelů veřejných zakázek, jíž se bude věnovat advokát Jakub Blažek, který se ve své praxi také intenzivně zabývá zastupováním klientů v trestních věcech, a to jak v postavení obviněných, tak v postavení poškozených. 

Jsou ještě volná místa?

Pokud vím, ještě nějaká volná místa jsou, ale už je jich opravdu málo. Kdo by se chtěl ještě na poslední chvíli přihlásit, může tak učinit na adrese www.otideavzdelavani.cz, veškeré potřebné informace ke konferenci naleznou zájemci na webovém portále www.posvittesinaverejnezakazky.cz 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články