Ukončení II. pilíře důchodového spoření

Dne 1. 1. 2016 nabyly účinnosti zákon č. 376/2015 Sb., o ukončení důchodového spoření, a zákon č. 377/2015 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ukončení důchodového spoření. Každá penzijní společnost je povinna do 31. března 2016 zaslat účastníkovi důchodového spoření oznámení o postupu při ukončení důchodového spoření.

Accountant, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Foto: Fotolia

Toto oznámení by mělo zejména obsahovat informace o způsobu a lhůtě vyplácení prostředků účastníka a o povinnosti účastníka písemně sdělit penzijní společnosti zvolený způsob pro vyplacení peněžních prostředků. Dále pojišťovna účastníka informuje o možnosti doplacení důchodového pojištění státu, na které po dobu platnosti II. pilíře přispíval méně. Účastník tedy musí do 30. 6. 2016 písemně oznámit penzijní společnosti údaje k výplatě nastřádaných peněžních prostředků a ta je začne vyplácet od 15. 10. do 31. 12. 2016. Důchodový fond zaniká vyplacením všech prostředků účastníků k 31. 12. 2016. V případě, že účastník neoznámí, kam má pojišťovna finanční prostředky zaslat, správce pojistného je převede na účet nevypořádaných prostředků účastníka, který je jeho osobním účtem a při jeho správě bude postupovat podle daňového řádu.

Od 1. 1. 2017 do 30. 6. 2017 si může účastník spoření požádat příslušnou správu sociálního zabezpečení o vyčíslení nedoplatku na důchodovém pojištění a tento nedoplatek na pojistném zaplatit. Tato platba musí být provedena do 29. 12. 2017.

Lidem, kteří peníze státu nevrátí, se mírně zkrátí budoucí státní důchod – nezapočte se jim do něj pojistné, které převáděli na soukromé důchodové spoření a které po jeho zrušení státu nedoplatili.

Zdroj: BNT journal

Kontakt na autora: ivana.vostatkova@bnt.eu

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články