Rozhovor: Pavla Fučíková - Věřím v českou justici

O nedávném snížení exekutorského tarifu a připravované ústavní stížnosti byla řeč s Mgr. Pavlou Fučíkovou, prezidentkou Exekutorské komory České republiky a soudní exekutorkou v Ostravě.

Foto: Fotolia

Exekutorská komora mluví o tom, že tarifní vyhláška odporuje Ústavě ČR. Proč?

Primárním argumentem pana ministra Pelikána a důvodem ke snížení tarifu není úspora pro dlužníka, ale jeho názor, že si vyděláváme moc. A tak se určité skupině rozhodl bez ohledu na podmínky, za kterých poskytují službu, snížit příjmy. K tomu se přidala opakovaná vyjádření pana ministra o tom, že je exekutorů moc a že by bylo dobré jejich počet snížit. Ministr však nemůže ze zákona snižovat počty exekutorů, a tak se dle našeho názoru uchýlil k tomu, že bude vytvářet na exekutorské úřady silný ekonomický tlak, který vyústí k ukončení činnosti mnoha z nás. Ministr ovlivňuje odměny exekutorů prostřednictvím tarifní vyhlášky, na což má ostatně zákonné právo. Měl by však s tímto právem zacházet obezřetně a při nastavování odměňování neignorovat fakta, která zaznívají i z tak renomovaných úst, jako jsou členové pracovních komisí Legislativní rady vlády. Nepřiměřeným ekonomickým nátlakem mění podnikatelské prostředí exekutorů, jehož pravidla jsou zaručena Listinou základních práv a svobod. A právě v tomto momentu spatřujeme protiústavnost ministrových kroků.

EK ČR nemůže sama podat stížnost na Ústavní soud, jaké konkrétní kroky tedy nyní činíte a plánujete?

Máte úplnou pravdu, při podání stížnosti jsme závislí na zákonodárcích a musím podotknout, že bude velice těžké politiky přesvědčit, že snížením našich odměn došlo k porušení Ústavy ČR a že je nutné tento sporný krok ministra spravedlnosti nechat náležitě posoudit Ústavní soudem. Politici totiž většinou získávají kritikou exekutorů politické body a je potom otázkou, jak se postaví k veřejné podpoře právního názoru Exekutorské komory. Navíc v době, kdy se blíží volby. Musím ale přiznat, že se situace v tomto směru výrazně zlepšila a věřím, že je dokážeme přesvědčit o správnosti našeho postoje. Takže napneme všechny síly, abychom ústavní stížnost dokázali iniciovat. I proto na přípravě stížnosti spolupracujeme s erudovanými ústavními právníky.

Existuje nějaká jiná možnost podání ústavní stížnosti?

Nepodaří-li se iniciovat podání ústavní stížnosti prostřednictvím zákonodárců, existuje cesta konkrétního přezkumu rozhodování o nákladech exekuce, vyvolaného námitkovým řízením v konkrétní exekuční věci. Ani tato cesta není bez obtíží a má svá úskalí, ale je to způsob, jak se pokusit podmínky nové tarifní vyhlášky změnit.

A jak myslíte, že Vaše stížnost dopadne?

Musím zdůraznit, že věřím v českou justici, to znamená, že věřím také v kvalitní rozhodování Ústavního soudu. Kdybychom nevěřili, že je tarifní vyhláška protiústavní, tak se do stížnosti samozřejmě pouštět nebudeme. Občas jsme svědky událostí, při nichž politická moc zasahuje do oblastí, které jí nepřísluší, a poté přichází jako korektiv moc soudní, aby tyto situace vyvážila a napravila. Takže chci věřit, že náš pohled na věc, co se týká tarifní vyhlášky odměn exekutorů, bude Ústavním soudem potvrzen.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články