Blockchain, AI, GDPR… Konference Cyberspace zanedlouho opět v Brně

Šestnáctý ročník mezinárodní konference Cyberspace se uskuteční na přelomu listopadu a prosince v Brně. Věnovat se bude aktuálním tématům spojeným s právem, technologiemi a kyberprostorem. Dvoudenní akci pořádá Ústav práva a technologií, odborné pracoviště Právnické fakulty Masarykovy univerzity, ve spolupráci s Fakultou sociálních studií MU a Evropskou akademií práva ICT. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 27.09.2018

Nižší pokuty pro obce kvůli osobním údajům Sněmovna asi neschválí

Praha 26. září (ČTK) - Sněmovna zřejmě nesníží maximální výši pokut pro obce za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů. Neklesne pravděpodobně ani minimální věková hranice, od níž si děti budou moci zřídit účet na sociálních sítích. Vyplývá to z dnešního hlasování členů ústavně-právního výboru o pozměňovacích návrzích, které se v dolní komoře sešly k návrhu nového zákona o zpracování osobních údajů. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 19.09.2018

Sněmovnu čeká bitva o míru sankcí pro obce za porušení GDPR

Praha 18. září (ČTK) - Sněmovnu čeká bitva o maximální výši sankcí pro obce za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů. Lidovci chtějí sankce zrušit nejen pro obce, ale pro všechny orgány veřejné moci a veřejné subjekty. Sněmovní výbor pro veřejnou správu navrhl sankce pro obce stanovit na nejvýše 10.000 korun, hnutí Starostů na 15.000 korun pro malé obce, jak to dnes navrhla poslankyně Věra Kovářová. Proti snížení se postavili sněmovní ústavně právní výbor a Piráti. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 03.09.2018

ÚOOÚ: Firmy chtějí souhlas se zpracováním dat mnohdy nadbytečně

Praha 31. srpna (ČTK) - Některé firmy vyžadují podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nadbytečně po klientech souhlas se zpracováním osobních údajů kvůli službám, které poskytují na základě smlouvy nebo zákona. Týká se to například poskytování bankovních či telekomunikačních služeb, uvedla dnes v prohlášení předsedkyně úřadu Ivana Janů. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 11.06.2018

Správní výbor chce nižší pokuty pro obce kvůli osobním údajům

Praha 8. června (ČTK) - Sněmovní výbor pro veřejnou správu chce nižší hranici postihů pro obce a kraje, jejich organizace a pro školy za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů. Měly by být do 10.000 korun místo do deseti milionů korun, jak limit stanoví nynější zákon i nový vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů. Pro snížení hranice nehlasovali jen Piráti, kteří poukazovali na to, že se bude týkat například i Prahy. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 14.05.2018

GDPR se týká i vrcholu justice, soudy změní směrnice i systémy

Brno 13. května (ČTK) - Nová pravidla ochrany osobních údajů (GDPR) dopadnou také na špičku české justice - oba nejvyšší soudy a Ústavní soud. Změní vnitřní směrnice, jmenují pověřence pro agendu GDPR. Ústavní soud investuje do úpravy informačních systémů, Nejvyšší soud vyjádřil obavu z možného zneužívání nových pravidel, zjistila ČTK v anketě. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 07.05.2018

Od konce května si účet na sociální síti zřídí jen starší 16 let

Praha 6. května (ČTK) - Účet na sociálních sítích si od 25. května budou moct nově založit pouze lidé starší 16 let. Důvodem je to, že začne platit unijní nařízení o ochraně dat (GDPR) a Sněmovna do té doby nestihne schválit nový zákon o zpracování osobních údajů, který měl tuto hranici zmírnit. Podle právníků ministerstva vnitra není dosavadní neschválení zákona velký problém, přijat by však měl být v dohledné době, protože upřesní některé body z unijního nařízení. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 04.04.2018

NYT: Proč nemají Spojené státy vlastní opatření jako GDPR?

New York 3. dubna (ČTK/The New York Times) - V květnu vejdou v platnost nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů známé pod zkratkou GDPR. Regulace je silná ve své jednoduchosti: Zajistí, že spotřebitelé budou majiteli svých osobních údajů a budou tak mít právo kontrolovat jejich použití. V komentáři pro deník The New York Times to píše šéf americké Federální komise pro spoje (FCC) z let 2013 až 2017 a ptá se, proč podobná ochrana neexistuje ve Spojených státech. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 03.04.2018

Poslanci už mají na stole zákony k nařízení GDPR

Praha 2. dubna (ČTK) - Poslanci už mají na stolech návrhy zákonů, které řeší zavádění evropského nařízení o ochraně osobních údajů známého pod zkratkou GDPR. Vláda jim v uplynulém týdnu předložila návrh nového zákona o zpracování osobních údajů i návrh změn v souvisejících platných zákonech. Obě předlohy mají dohromady 700 stran. Poslanci je mají začít projednávat na své schůzi, která začne už příští týden. ...celý článek

Aktuality | ČTK | 28.03.2018

Zavedení GDPR vyjde firmy a stát na šest miliard Kč

Praha 27. března (ČTK) - Zavedení nového nařízení o ochraně osobních údajů GDPR si vyžádá u tuzemských firem a veřejné správy náklady okolo šesti miliard korun. Na úpravu, která má platit od 25. května, je přitom připraveno méně než deset procent firem a organizací. Vyplývá to z údajů poradenské firmy Bureau Veritas. ...celý článek

Nejčtenější články