Obchodní právo

Aktuální články zaměřené na obchodní právo, majetkoprávní postavení podnikatelů a související legislativu. Přinášejí přehled o otázkách obchodního práva od renomovaných odborníků.

Nařízení o digitálních službách 3. Díl: Co musí změnit provozovatelé online tržiště?
Datové schránky občanů

Nařízení o digitálních službách 3. Díl: Co musí změnit provozovatelé online tržiště?

Provozujete online tržiště? Od 17. února 2024 se na vás vztahuje nové nařízení o digitálních službách. Ve třetím díle našeho seriálu se zaměříme na ty z vás, kdo umožňujete uzavírat spotřebitelům s obchodníky smlouvy na dálku, máte alespoň padesát zaměstnanců a obrat či bilanční sumu roční rozvahy přesahující deset milionů eur.

Průmyslový vzor (design)

Průmyslový vzor (design)

Průmyslovým vzorem se rozumí vzhled výrobku nebo jeho části, spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení. Právní úprava průmyslových vzorů je obsažena v zákoně č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů, v platném znění.

Nařízení o digitálních službách 1. Díl: Na koho dopadá a jaká pravidla přináší?
Datové schránky občanů

Nařízení o digitálních službách 1. Díl: Na koho dopadá a jaká pravidla přináší?

Provozujete cloudové aplikace, webhosting, online platformy s možností sdílení obsahu nebo třeba WiFi? Pak buďte na pozoru. Od 17. února 2024 je plně účinné nařízení o digitálních službách, které s sebou přináší řadu pravidel dopadajících na poskytovatele online služeb, zejména v oblasti boje proti nezákonnému online obsahu a zvýšení transparentnosti online platforem. Nová pravidla shrnujeme ve třídílném seriálu věnovaném DSA.

ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace
Ekologie, příroda

ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace

Směrnice Evropské unie CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování, přináší postupně od roku 2024 nové povinnosti při poskytování podrobnějších a srovnatelnějších informací o udržitelnosti společností a o nefinančních aspektech jejich podnikání. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) poskytují vodítko, jaké informace a jak budou povinné společnosti reportovat.

Kolektiv autorů
Výkon funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trestněprávních souvislostech - část II.

Výkon funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trestněprávních souvislostech - část II.

Funkce člena statutárního orgánu obchodní korporace je z hlediska její právní úpravy doménou především obchodního práva a v případě obecných otázek týkajících se statutárního orgánu jakékoli právnické osoby se zde uplatní též občanský zákoník.

Kolektiv autorů
Sledování dodavatelského řetězce: Odpovědný přístup v Německu a dopady na české dodavatele
Ekologické obaly

Sledování dodavatelského řetězce: Odpovědný přístup v Německu a dopady na české dodavatele

Nový německý zákon Lieferkettengesetz zavedl odpovědnost velkých korporací za prosazování lidských práv a za ochranu životního prostředí v celém jejich dodavatelském řetězci. České dodavatele tak nyní zajímá, zda a v jakém rozsahu mohou regulované subjekty přenášet své povinnosti i na ně.

Kolektiv autorů
Výkon funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trestněprávních souvislostech - část I.

Výkon funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trestněprávních souvislostech - část I.

Funkce člena statutárního orgánu obchodní korporace je z hlediska její právní úpravy doménou především obchodního práva a v případě obecných otázek týkajících se statutárního orgánu jakékoli právnické osoby se zde uplatní též občanský zákoník.

Kolektiv autorů