Dynamický biometrický podpis nově vždy jako zvláštní kategorie osobních údajů

Úřad pro ochranu osobních údajů („Úřad“) mění svůj přístup ke zpracování biometrického dynamického podpisu připojeného ke konkrétnímu dokumentu v rámci běžné smluvní agendy, kdy nedochází k verifikaci či porovnávání podpisu dle referenčního vzoru. ...celý článek

Zákon o zpracování osobních údajů, aneb jak se k GDPR staví český zákonodárce

Skutečnost, že adaptační zákon k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (dále jen „Nařízení“) nebude v České republice přijat včas, byla s blížící se účinností Nařízení stále více zřejmá. ...celý článek

INFORM: Ochrana osobních údajů z hlediska soudů a praktikujících právníků – Část 2.

V první části článku byl představen právě probíhající projekt INFORM, financovaný Evropskou komisí skrze program Justice (JUST) 2014-2020, na kterém pracuje devět partnerských institucí z Bulharska, České republiky, Francie, Itálie, Kypru, Německa, Nizozemí, Polska a Slovenska na rozšíření povědomí a rozvoji odborného vzdělávání ve vztahu k soudcům, soudnímu personálu a praktikujícím právníkům. ...celý článek

INFORM: Ochrana osobních údajů z hlediska soudů a praktikujících právníků – Část 1.

Ochrana osobních údajů má řadu specifických odstínů v závislosti na oblasti či situaci, na kterou je aplikována. Členové soudcovských a právnických profesí přitom představují příklad osob, které se potkávají s touto problematikou hned z několika úhlů pohledu; jako zástupci či zaměstnanci správců údajů, jako subjekty údajů i jako profesionálové zastupující či posuzující práva třetích osob. ...celý článek

Ostatní | Mgr. Lucie Demeterová & al | 08.10.2018

A zase to GDPR! Tentokrát poznatky z praxe a auditů aneb nejčastější chyby a jak jim předejít - část III.

Ochrana osobních údajů a soukromí fyzických osob, zejména dětí, je v dnešním světě plném nových technologií velmi důležitá. Obrovská vlna hysterie kolem Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), která se Českem prohnala a která je dle našeho názoru nedůvodná, však způsobila, že se velká část společností, které se dosud této problematice spíše vyhýbaly, či v lepším případě ji měly někde vzadu v povědomí, začala pod hrozbou vysokých pokut ochranou osobních údajů cíleně zabývat. ...celý článek

Nejčtenější články