Kongres PP 2017 očima moderátora

V období prázdnin neboli v meruňkovo-okurkové sezoně jsem se dostal k tomu, abych svýma očima zhodnotil již 7. ročník kongresu Právní prostor, který se konal v závěru dubna na tradičním místě hotelu Jezerka v blízkosti Sečské přehrady.

advokát, evropský usazený advokát ve Vídni, Bulinský & Vávra advokátní kancelář, s.r.o.
Foto: Shutterstock

Jelikož si v tomto letním období jen málokdo objedná vepřovou se zelím, ale spíše lehčí salátek či rybu s dobrým bílým vínkem, a jelikož letošní kongres již bezprostředně po něm zhodnotili např. redaktoři Právního prostoru nebo PhDr. Koutská v Bulletinu advokacie č. 5/2017 (které děkuji za pochvalu i vtipné a snad i přiléhavé označení „krotitel časomíry“), nebudu čtenářům ani já nakládat velké porce a spíše lehčí notou načrtnu některé momenty, které mi z letošního kongresu zůstaly v paměti.

Letošní ročník, kdy jsem již počtvrté nasadil moderátorský mikrofon (kterému se říká Gagarin, jak jsem se dozvěděl), byl v mnohém podobný (v tom nejlepším smyslu slova) ročníkům předcházejícím, ale v něčem také jiný (v ještě lepším smyslu slova).

Podobný byl v tom, že organizátoři pozvali kvalitní přednášející ze špiček jednotlivých právnických profesí, kteří velmi erudovaně prezentovali své příspěvky a přežili i palbu (která by příště mohla být ještě ostřejší, což ale říkám vždycky) otázek z auditoria. Velmi kvalitní byl opět společenský večer, raut, tombola s hodnotnými cenami i překvapení večera v podobě návštěvy několika politiků, herců a dalších osobností ústy i gesty imitátora Petra Jablonského.

Poměrně překvapivě jsem letos před konferencí obdržel většinu prezentací (tedy vyjma přednášejících justičního bloku, kteří se sveřepě a vytrvale předložení jakéhokoli powerpointového slidu brání). Po nezbytné přípravě sálu, propagačních materiálů, visaček, roll-upů atd., které se organizátoři zhostili jako vždy posíleni týmem spanilých hostesek z právnických fakult na výbornou, mohl kongres začít. Novinkou bylo pořizování videozáznamu z celé konference a rovněž videorozhovory s přednášejícími (včetně mé osoby), což kladlo na vystupující další nároky na víc, ve kterých ale všichni důstojně obstáli.

Z programu natištěného na křídovém papíře, do kterého organizátoři bohužel stále opomněli zařadit „tříminutovky až pětiminutovky moderátora“, jsme si bohužel museli vyškrtnout vystoupení JUDr. Sokola (z pracovních důvodů) a JUDr. Romana Fialy (z rodinných důvodů).

Přednášející bojovali s časem každý po svém, většina z nich velmi přesně využila vymezený čas, někteří dokonce trochu času vyšetřili, ale byli zde opět i hříšníci, kteří v okamžiku, kdy na ně monitor bliká, že „Čas vypršel“, jako by oslepli, ale neoněměli a mluvili dál a dál („Jen poslední větu…“ nebo „Už opravdu na úplný závěr…“). Suma sumárum byl ale časový plán (snad jen s akceptovatelným zpožděním) dodržen.

Tolik snad z mé paměti. Pro hlubší zájemce odkazuji na mé dva videorozhovory: první je připojen k tomuto mementu (a k němu bych dodal, že se mi velmi líbila závěrečná řeč JUDr. Meduny k restitucím, ze které jsem byl tak ohromen, že jsem ji na kameru zapomněl zmínit), a druhý je k nalezení zde. Rovněž odkazuji na stránky Právního prostoru, kde jsou pravidelně příspěvky z letošního kongresu (včetně videí) zveřejňovány.

Krásné a pohodové prázdniny a uvidíme se nejpozději na Seči v roce 2018! 


Kongres Právní prostor 2017

Ve dnech 25. a 26. dubna 2017 se v Seči u Chrudimi konal již 7. ročník odborného kongresu Právní prostor. Záštitu nad letošním ročníkem převzali ministr spravedlnosti, předseda Ústavního soudu, náměstek ministra vnitra, Soudcovská unie a Svaz průmyslu a dopravy.  

Více informací o kongresu naleznete na http://www.kongrespravniprostor.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články