Pět otázek pro Michala Vávru

Barevné košile a v rukávu pokaždé nějaké eso. To je Michal Vávra, advokát a soudní tlumočník, který se kromě svých hlavních profesí věnuje také moderování odborných právnických akcí. Ani letos tak nebude chybět na kongresu Právní prostor.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Shutterstock

1) Již potřetí budete letos moderovat kongres Právní prostor. Kde jste hledal inspiraci pro letošní ročník?  

Velmi mne těší zájem organizátorů, kteří mne již potřetí k moderaci oslovili. Mám radost rovněž z pozitivních ohlasů na můj výkon, které se ke mně dostávají od účastníků. Inspiraci čerpám především ze své každodenní praxe, kde jsem jako advokát konfrontován s celou řadou právních problémů, výkladových otázek atd. Moje práce moderátora začíná cca jeden měsíc před konferencí, kdy se seznámím s medailonky jednotlivých přednášejících, pravidelně sleduji web Právní prostor, kde jsou s přednášejícími publikovány rozhovory, a také se snažím připravit si na každého přednášejícího nějakou vtipnou glosu či záludnou otázku (nebo nejlépe obojí).

2) Na který příspěvek a přednášejícího se nejvíc těšíte? 

Jako již tradičně se hodně těším na příspěvek doktora Koštála, který bude letos podle svého názvu o nahém veřejném podnikateli a jeho Pyrrhově vítězství. Poprvé se na kongresu Právní prostor objeví předseda Ústavního soudu ČR JUDr. Rychetský a taktéž vrchní státní zástupkyně JUDr. Bradáčová, kterou znám již z karlovarské konference, kde její příspěvky patřily k nejzajímavějším. Ovšem těším se i na setkání se všemi ostatními přednášejícími a jejich příspěvky. Podle programu bude kongres letos velmi nabitý.

3) Jste známý svými výrazně barevnými košilemi a pestrými kombinacemi. Jak na Vás zapůsobilo zařazení příspěvku o módním právu?

Myslím si, že i jako advokát mohu nosit výraznější barvy a barevné kombinace. Pokud to dress code předepisuje, nemám problém ani s bílou barvou košile, nicméně je fakt, že raději nosím výraznější barvy. Je to už taková moje značka. Znám kolegy, kteří jsou zase známí extravagantními doplňky jako např. brýlemi, šálami apod. V závěru loňského roku byla naše advokátní kancelář partnerem charitativní módní přehlídky, takže mi svět módy není cizí. Jsem zvědavý, jak moje názory na módu vyvrátí či potvrdí sympatická přednášející, a jak kreativní může být móda v právu a právo v módě.

4) Moderujete celkem 3 právnické konference – Právní prostor (PP), Právo ve veřejné správě (PVVS) a Karlovarské právnické dny. Mohl byste je stručně srovnat?

Začnu Karlovarskými právnickými dny, protože ty moderuji resp. spolumoderuji nejdéle. Tam mne vlastně „objevili“ organizátoři PP a PVVS. Karlovarská konference má delší tradici než PP a PVVS a je dlouhodobě zaměřena na právní komparatistiku mezi českou a sousedními právními úpravami. Tím se odlišuje od PP a PVVS. PP a PVVS se od sebe odlišují svojí cílovou skupinou. Zatímco PP je určen především pro advokáty, soudce, státní zástupce atd., je PVVS zaměřen spíše na úředníky, starosty, hejtmany atd. Podle toho jsou volena i témata jednotlivých přednášek a prezentací. Z mého pohledu moderátora pak je ještě jeden rozdíl. Zatímco v Karlových Varech se u moderátorského stolečku střídáme, poslední dva roky na PP a PVVS moderuji sám, takže si veškerou kaši musím uvařit i sníst sám, samozřejmě za vydatné pomoci řečníků a publika.

5) Letos bude na programu kongresu Právní prostor opět mediační téma, tentokrát v oblasti obchodních sporů. Co si o mediaci v této oblasti práva myslíte?

Loni se na PP objevilo mediátorské téma v souvislosti s řešením problémů rodinného práva. V jedné z rodinných věcí, kde působím jako advokát, byla nyní mediace nařízena soudem, a zdá se, že přinesla řešení dvěma dost znesvářeným manželům a rodičům. S mediací v oblasti obchodních sporů nemám osobní zkušenost, nicméně s ohledem na přetíženost českých soudů a moje zkušenosti s vleklými procesy právě v obchodních věcech může být tato alternativa řešení sporů zajímavá. Určitě mne bude zajímat srovnání „s těmi druhými“, jak napovídá název příspěvku. Považuji obecně za dobré, pokud se spor podaří vyřešit tak, aby spolu jeho účastníci mohli i nadále obchodovat, je-li na tom oboustranný zájem.

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články