Pět otázek pro Michala Vávru

Ani letos nebude na místě moderátora kongresu Právní prostor chybět Michal Vávra, advokát a soudní tlumočník. Jedna z nejprestižnějších právnických událostí roku se již blíží, v Seči u Chrudimi se bude konat za necelý měsíc.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Fotolia

1) Na slavnostním večeru Právník roku 2016 jste se již počátkem února vyjadřoval k přípravám na letošní kongres Právní prostor 2017, který budete moderovat již po čtvrté. Jaké téma Vás nejvíce z letošního programu oslovilo?

Ano, je pro mne čest a uznání zároveň, že budu moci opět konferenci moderovat. Na Právníkovi roku jsem se soustředil – asi již v důsledku mé „moderátorské“ deformace – na výkon moderátorů, zda bych od nich mohl třeba okoukat nějaký dobrý vtip či fígl. Každý moderátor si ale nakonec musí svoji cestu vyšlapat sám. V té době byl program konference ještě neúplný. Mrzí mě, že z něj vypadl tradiční vtipně filozofující řečník JUDr. Košťál, nicméně s ohledem na svoje zaměření se nejvíce těším na občanskoprávní příspěvky JUDr. Melzera a JUDr. Tégla, na příspěvek JUDr. Šámala, JUDr. Sokola a mého jmenovce JUDr. Vávry z oblasti trestního práva, volbu práva v mezinárodních vztazích JUDr. Maisnera a na tradičně silný závěrečný justiční blok. Jsem ovšem přesvědčen, že všechny příspěvky budou velmi kvalitní a najdou si své posluchače.

2) Vím o Vás, že máte psa. Jak se těšíte na téma „Aktuální legislativní změny na úseku zájmových chovů psů“? Bude pro Vás téma z pohledu právníka či chovatele přínosem?

Naše Odetka, havanský bišonek, má letos 13 let a je o necelý rok starší než náš syn Filip. Považuji ji za nedílného člena naší rodiny a mohu prohlásit, že jsem se k ní i před zavedením  § 494 o. z. nechoval jako k movité věci. Na druhé straně musím říci, že o právní úpravě v této oblasti toho moc nevím, a proto jsem také na toto téma zvědavý. Po seznámení a rozhovoru s autorkou příspěvku JUDr. Rennerovou právě na Právníkovi roku 2016 myslím, že bude zajímavý. Až se od ní dozvím, jaké mám jako chovatel přesná práva a povinnosti, možná své chování vůči Odetce budu nějak korigovat.

3) Tématem je také „Strategie volby práva ve vztazích s mezinárodním prvkem“. V této oblasti máte jakožto usazený advokát v Rakousku jistě mnoho zkušeností. Jak důležitá je problematika volby práva v praxi?

V právních vztazích s mezinárodním prvkem je otázka volby práva často jedna z prvních otázek, kterou smluvní strany řeší, nebo by měly řešit (pohříchu na ni také dost často zapomínají). Je to také jedna z prvních věcí, na kterou se advokát při posuzování takové smlouvy dívá. Určitě mohu ze své praxe stranám doporučit, aby tuto otázku při úpravě jejich práv a povinností v mezinárodním právním vztahu měli na paměti. Někdy je ovšem otázkou, zda si např. slabší smluvní strana může v tomto ohledu vybírat, pokud smlouvu chce uzavřít.

4) Každoročně jste též porotce doprovodné soutěže Ukaž svou kreativitu, o kterou ani letos studenti právnických fakult nepřijdou, a budou moci vyhrát řádný vstup na kongres. Proč je podle Vás důležité rozvíjet v mladých právnících autorský potenciál?

Jako porotce tuším letos figuruji potřetí. Dobře napsaná soutěžní práce může v budoucnu znamenat dobře napsanou diplomovou práci, později v praxi pak dobrou žalobu, smlouvu či jiný právní dokument. Schopnost předání informace, znalosti či dokonce poselství považuji za pro právníka velmi důležitou a je vhodné ji rozvíjet již od studentských let.

5) Jmenujte tři věci, pro které o letošní ročník kongresu Právní prostor nepřijít.

Výborná témata a řečníci, skvělý raut a společenský večer, wellness a celkové hotelové zázemí na vysoké úrovni.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články