Na co si dát pozor při propagaci zdravotnických prostředků a výrobků cílících na zdraví

Novela zákona o regulaci reklamy je účinná od 26. 5. 2021.

advokátní kancelář
Na co si dát pozor při propagaci zdravotnických prostředků a výrobků cílících na zdraví
Foto: Fotolia

1. Pozor na náležitosti

Prověřte, zda vaše reklama na zdravotnické prostředky určená široké veřejnosti obsahuje všechny potřebné obsahové náležitosti. Je z reklamy zřejmé, že výrobek je zdravotnickým prostředkem? Obsahuje reklama obchodní název zdravotnického prostředku, jeho účel a další potřebné informace?

2. Pozor na odkazy na studie

V reklamě na zdravotnické prostředky není možné odkazovat na orgány státní správy. Na provedení klinických zkoušek je možné odkázat pouze v případě, že je reklama mířena na odborníky.

3. Pozor na čekárny

V čekárně ordinace či jiném pacientům/veřejnosti přístupném místě již není povoleno prezentovat zdravotnické prostředky určené pouze pro použití zdravotnickým pracovníkem nebo zdravotnický prostředek, který lze vydat pouze na poukaz nebo žádanku.

4. Pozor na doporučení celebritami

Nově není možné propagovat zdravotnický prostředek s odvoláním na doporučení vědců, zdravotnických pracovníků nebo CELEBRIT Či INFLUENCERŮ, jakožto osob, které by díky svému postavení mohly podpořit používání zdravotnického prostředku.

5. Pozor na hodnotu darů

V souvislosti s reklamou na zdravotnické prostředky je zakázáno nabízet, slibovat nebo poskytovat odborníkům dary či jiný prospěch, ledaže má nepatrnou hodnotu a vztahuje se k odborníkem vykonávané odborné činnosti.

6. Pozor na kongresy a sponzoring

Sponzoři či pořadatelé vědeckých kongresů či předváděcích akcí zaměřených na zdravotnické prostředky mohou bezplatně poskytnout odborníkovi pouze přiměřené pohoštění, ubytování a dopravu. Má-li s sebou odborník doprovod, ten žádné výhody neobdrží.

7. Pozor na vzorky

Vzorky zdravotnického prostředku není možné poskytovat pacientovi či jiné osobě, která není odborníkem.

8. Pozor na příběhy

Osobní příběhy v reklamě přirozeně přitahují pozornost. Reklama na zdravotnické prostředky však nově nesmí podrobně líčit konkrétní průběh určitého případu.

9. Pozor co je výrobek cílící na zdraví

Jestliže se vás doteď reklama na zdravotnické prostředky netýkala, ověřte si, zda vaše výrobky nespadají do nové kategorie „výrobky cílící na zdraví". I tato kategorie výrobků je nově regulovaná a novela zákona o regulaci reklamy přináší řadu zákazů, které je třeba respektovat.

10. Pozor na termíny

Pokud jste uzavřeli smlouvu o realizaci nebo šíření reklamy před 26. 5. 2021 a tato reklama je v rozporu s novou právní úpravou, máte čas do 26.11.2021 vše napravit. Reklamy objednané po tomto termínu již musí odpovídat novým pravidlům.


Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články