Vyhláška o požadavcích na pokrmy

Dnem 1. 7. 2023 své účinnosti částečně nabývá vyhláška o požadavcích na pokrmy. Ve Sbírce zákonů byla publikována pod č. 121/2023 Sb.

právník a analytik oddělení právních systémů, ATLAS consulting spol. s r.o.
Kuchaři
Foto: Pixabay
Náhled dokumentu v právním informačním systému CODEXIS

V intencích zákona o potravinách a tabákových výrobcích upravuje technologické požadavky na výrobu pokrmů, způsob uvádění pokrmů na trh a smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů.

Ministerstvo zemědělství přibližuje, že účelem nové právní úpravy je zajištění vysoké úrovně kvality pokrmů a zabezpečení vysoké úrovně ochrany spotřebitele, a to zejména s důrazem na nejnovější vědecké poznatky, ale také na a poznatky z kontrolní činnosti v rámci provozování stravovacích služeb.

Důvodová zpráva pak blíže vysvětluje, že požadavky nové vyhlášky jsou určeny pro provozovatele potravinářských podniků, kteří provozují stravovací službu. Těmi jsou například restaurace, hostince, kavárny nebo jídelny. Provozovatelé stravovacích služeb přitom doposud plnili pouze obecné požadavky vyplývající z platné evropské právní úpravy, což dostatečně nereflektovalo veškerá potenciální rizika spojená s výrobou a uváděním pokrmů na trh. Proto Ministerstvo zemědělství přišlo s novou právní úpravou prezentovanou popisovanou vyhláškou.

Ta své účinnosti nabývá částečně dnem 1. 7. 2023, a to pokud jde o způsob uvádění pokrmů na trh, částečně pak dnem 1. 1. 2024, a to pokud jde o technologické požadavky na výrobu pokrmů, o smyslové, fyzikální a chemické požadavky na bezpečnost pokrmů a o mikrobiologické požadavky na bezpečnost pokrmů.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články