Lhůta žádostí o vrácení DPH pro osoby povinné k dani, které nejsou usazené v EU, končí 30. 6. 2022

Pokud máte v rámci své skupiny zahraniční společnosti neusazené v EU, jež by si mohly požádat o vrácení české DPH, pak upozorňujeme na lhůtu pro podání žádosti o vrácení tuzemské DPH za rok 2021 pro osoby povinné k dani, které nejsou usazené v EU.

Senior Tax Consultant, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Lhůty pro podání daňového přiznání
Foto: Fotolia

 Žádost lze podat nejpozději do 30. června 2022. Po uplynutí této lhůty nárok na vrácení DPH zaniká.

Nárok na vrácení daně uplatňuje žadatel (zahraniční osoba) podáním žádosti za rok 2021 v českém jazyce Finančnímu úřadu pro hlavní město Prahu s tím, že žádost nelze podat elektronicky. Žádost nesmí obsahovat vrácení daně, které se týká předchozího kalendářního roku. Nárok na vrácené DPH může být zahraniční osobou uplatněn u zboží a služeb za obdobných podmínek, za nichž může být plátcem uplatněn nárok na odpočet daně. Daň se tedy nevrací zejména u plnění souvisejících s osobní spotřebou, pracovními cestami a náklady na reprezentaci.

Daň se vrací na principu vzájemnosti. To znamená, že stát, ve kterém má zahraniční osoba sídlo, by v případě zaplacení tamní DPH tuto daň na žádost vrátil českému plátci.

Pro úplnost doplňujeme, že žádost pro vrácení tuzemské DPH za rok 2021 u osob registrovaných k dani v jiném členském státě je potřeba podat nejpozději do 30. září 2022.


Zákon o dani z přidané hodnoty č. 235/2004 Sb.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články