Unikátní veletrh pracovních příležitostí - to je Job Fair Kontakt

Letošní pražský Job Fair Kontakt 2015 se konal již tradičně v prostorách tzv. bazénu Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Studenti tak měli unikátní příležitost setkat se ve dnech 17. a 18. března se zástupci předních advokátních kanceláří, na své si přišli též zájemci o práci ve státní správě.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Fotolia

Job Fair Kontakt je unikátním veletrhem pracovních příležitostí pro studenty vysokých škol v oblasti práva a administrativy. I letos se tak mohli seznámit se svými budoucími zaměstnavateli. „Studenti mají možnost se ptát, jak to v naší advokátní kanceláři funguje či jaký druh práce mají možnost dělat, a tyto informace jim pomáhají zorientovat se na trhu pracovních příležitostí,“ říká Marcela Hogenová z advokátní kanceláře Allen & Overy, jenž studentům nabízí jednak možnost dlouhodobé spolupráce, ale také letní stáže a právně zaměřené workshopy. Ideálním studentem je dle Marcely Hogenové takový, který „má výborné studijní výsledky, je nadchnutý pro právo a pro řešení složitých věcí. Důležité jsou též interpersonální dovednosti, jako jsou komunikace a týmovost.

I podle advokáta Stanislava Kuby z advokátní kanceláře BBH jde o jedinečnou příležitost, jak se setkat s mladými studenty, promluvit s nimi v relativně neformální atmosféře a přiblížit si jejich názory a očekávání od výkonu advokátní praxe. „Advokacie není povolání pro každého, proto si i studenti musí sami pro sebe zodpovědět některé důležité otázky a uvědomit si, co očekávají od následujících několika let svého života, jak si představují svojí kariéru. Jsou typy lidí, kteří se svou povahou hodí spíše do státní správy či justice. To se dá často poznat i z dotazů studentů – zda se zajímají primárně o pracovní dobu a o to, jak dlouho do večera budou muset v kanceláři být, nebo naopak jaké jsou možnosti jejich kariérního rozvoje, jaké máme klienty a v jaké oblasti poskytujeme právní služby. Pro ideálního uchazeče by mělo být právo koníčkem a neměla by mu chybět ambicióznost,“ říká Stanislav Kuba, který sám navázal první kontakt s advokátní kanceláří BBH právě na Job Fair Kontaktu před sedmi lety.

Podle Anny Vaněčkové, studentky působící v advokátní kanceláři Havel, Holásek & Partners, chodí rok od roku studenti na Job Fair Kontakt připravenější. „Job Fair Kontakt je zejména o osobním kontaktu, a to nejen z naší strany, ale i směrem od studentů k nám. Osobní komunikace o člověku napoví daleko více, než životopis, a je proto na prvním místě,“ uvedla Anna Vaněčková. „Studenti se často ptají, zda budou moci používat cizí jazyk, ve kterém se chtějí dále zlepšovat. Ptají se též na časovou náročnost, na ročník, od kterého mají šanci získat práci v rámci právní pozice, a též na oblast, na kterou se mohou v naší advokátní kanceláři zaměřovat,“ shrnula nejčastější dotazy studentů. HR specialistka ze stejné advokátní kanceláře Dita Vacková pochválila organizátory veletrhu, studentský spolek ELSA: „Akce je perfektně zorganizovaná a nabízí výborné zázemí. Na Job Fair Kontakt nás přivádí zejména možnost setkat se se zájemci o práci, ať jde o studenty prvního nebo posledního ročníku. Studenti chodí a ptají se, což nás těší. Myslím si tedy, že smysl a účel akce byly naplněny.

Své zástupce mělo na veletrhu i Ministerstvo spravedlnosti, které otevřelo brány studentům prostřednictvím odborných stáží. „Naším dlouhodobým cílem je, aby bylo ministerstvo v jednotlivých legislativních útvarech kvalitně personálně vybaveno, a aby tak tyto útvary opět plnily svůj účel. Talenty pro práci v nich bychom rádi získávali již během studia, a co nejdříve započali s jejich profesní přípravou. Stážistům pomůžeme rozvinout jejich odborný potenciál a umožníme jim ověřit, zdali by je práce legislativců v budoucnosti bavila. Stáže jsou koncipovány jako časově flexibilní, zohledňujeme i zájmy studentů o civilní nebo trestní právo, hmotné či procesní, a jiné právní oblasti, které spadají do gesce ministerstva. Studenti získají například možnost pracovat se zahraniční právní úpravou a provádět v ní rešerše, nebo být nápomocni s formulacemi odpovědí na dotazy, které ministerstvo dostává od veřejnosti,“ uvedl Petr Čech, poradce ministra spravedlnosti a jeden z odborných garantů ministerské legislativní činnosti. „Pokud by možnost stáže studenty zaujala, stačí se obrátit na legislativní odbor, který stáže prozatím organizuje,“ doplnil. Práci ve svých legislativních útvarech ministerstvo nabízí též špičkovým absolventům, kteří mají zájem o obor a chuť podílet se na jeho dalším rozvoji.

David Němeček, organizátor veletrhu ze studentského spolku ELSA, byl s jeho průběhem také spokojen. „Letos veletrh přivítal přes třicet vystavovatelů a denně jej odhadem navštíví několik stovek studentů,“ uvedl. Podle jeho slov se každý rok veletrh zlepšuje a nabízí zájemcům o pracovní pozice nové informace – letos je tak například součástí katalogu, který k veletrhu ELSA vydává, také oborová tabulka. „Inspirovali jsme se zejména na veletrhu v Manchasteru, který je podstatně větší, než ten pražský. Do katalogu jsme zařadili oborovou tabulku, kde jednotlivé advokátní kanceláře vyznačily, jakým oborům práva se věnují. Tato novinka se těší oblibě jak u studentů, tak u advokátních kanceláří.

Ani 15. ročník pražského Job Fair Kontaktu nelze hodnotit jinak, než pozitivně. Studenti z právnických fakult v Brně, Olomouci a Plzni však nemusí věšet hlavu, protože veletrhy pracovních příležitostí se stejným názvem mohou navštívit i na svých domovských právnických fakultách.

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články