Přestup hráčů a ITC Card

Kauza fotbalisty Lukáše Droppy je typickým případem odvětví sportovního práva, podobné spory se řeší napříč celým fotbalovým světem a vyžadují po zástupcích hráčů jisté kvality, zkušenosti a převážně rychlost z důvodu naléhavosti rozhodnutí v takovýchto sporech. Celá kauza začala ukončením kontraktu mezi klubem Pandurii Targu Jiu a jeho bývalým hráčem Lukášem Droppou. Český fotbalista se rozhodl zrušit smlouvu zasláním žádosti o ukončení z důvodu nevyplacení mzdy ve 3 po sobě jdoucích měsících.

Foto: Shutterstock

Reakce od protistrany přišla až po přijetí okamžitého zrušení smlouvy. V ten moment celek Pandurii proplatil menší část závazků vůči českému fotbalistovi a zastával ve svém vyjádření stanovisko, ve kterém nerespektoval ukončení kontraktu hráče. Ani po značném úsilí advokátní kanceláře se nepodařilo rumunský celek donutit k plnění svých závazků a hráč byl donucen tímto zaslat žalobu k FIFA Dispute Resolution Chamber (dále jen jako „DRC“).

Českému hráči se naskytla možnost odchodu do ruského FC Tom Tomsk, nováčka první ruské ligy. Problémem bylo, že Rumunská fotbalová federace odmítla na popud klubu vydat ITC kartu určenou pro přestupy hráčů, která je zapotřebí pro mezinárodní transfery.

Za pomoci FIFA byla však hráči na základě žádosti vydána provizorní transfer karta, která ho opravňuje hrát po dobu jednoho roku oficiální zápasy za svůj nový klub.

Obecný proces ITC karty podle předpisů FIFA začíná žádostí nového klubu hráče své národní federaci v období, kdy se hráči registrují.

Pokud ITC není vydána do 30 dnů ode dne zaslání žádosti, je Federace oprávněna okamžitě hráče zaregistrovat na základě vydání provizorní ITC. Pokud jsou rozepře mezi klubem a hráčem, stejně jako u Lukáše Droppy, federace země, kde naposledy vykonával sportovní činnost, nemůže vydat přestupní kartu hráče, přičemž hráč a federace jeho nového klubu jsou oprávněni zakročit a využít k tomuto DRC, která rozhodne v rozmezí 60 dnů.

Nová asociace tedy může hráči zaručit výkon jeho sportovní činnosti v mistrovských zápasech po dobu jednoho roku. V případech, že ITC není zaslána do zmíněného roku, bude hráčovo oprávnění považováno za definitivní.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články