Menu

Judikatura

Ochrana osobních údajů v Schengenském informačním systému

JudikaturaSprávní právoOstatníMgr. Martin Eliášek22.10.2017
Mgr. Martin Eliášek22.10.2017

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil Ministerstvu vnitra pokutu, že při nahlížení do Schengenského informačního systému nebyl evidován konkrétní zákonný důvod lustrace osob, ale pouze vágní zápisy jako "kontrola osoby" alias "KO".

Takto neurčité odůvodnění přístupu do SISu s sebou nese riziko možného zneužití, řekl Nejvyšší správní soud v rozsudku sp. zn. 1 As 134/2016, zejm. pokud o kontrole osoby není pořízen žádný jiný záznam.

Podle § 13 odst. 4 písm. c) zákona o ochraně osobních údajů musí správce a zpracovatel osobních údajů v případě automatizovaného zpracování pořizovat elektronické záznamy, které umožní určit a ověřit, kdy, kým a z jakého důvodu byly osobní údaje zaznamenány nebo jinak zpracovány. Tato povinnost je splněna pouze tehdy, pokud je již ze samotných elektronických záznamů zřejmé, z jakého důvodu bylo k osobním údajům přistupováno. Je zde tedy požadavek na co nejkonkrétnější popis důvodu přístupu; např. uvedení jednacího čísla řízení, v rámci něhož byla lustrace prováděna.

Celý text judikátu si můžete přečíst zde

Mgr. Martin Eliášekprávník-analytik oddělení právních systémů ATLAS consulting spol. s r.o.
0%
Hodnocení článku
Pro hodnocení článku musíte býtpřihlášen/a
Přidat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a
Tento web využívá cookies pro zajištění funkčnosti webu a získání statistik návštěvnosti webu

Partneři projektu

Všichni partneři