Desatero k nové evidenci skutečných majitelů

Praktické rady a upozornění pro společnosti i jejich ultimátní vlastníky.

advokátní kancelář
Evidence skutečných majitelů
Foto: Fotolia

1. Účinnost zákona

Nový zákon o evidenci skutečných majitelů vstoupil v účinnost 1. 6. 2021. Společnosti i jejich ultimátní vlastníci by si měli být vědomi rizik spojených s novým zákonem.

2. Širší okruh skutečných majitelů

Definice skutečného majitele se změnila a rozšířila – i pokud společnost zapsala svého skutečného majitele v minulosti, nelze vyloučit, že nově spadne pod definici skutečného majitele jiná osoba nebo více osob.

3. Co když nelze majitele určit

Nelze-li skutečného majitele určit, platí, že jsou skutečným majitelem osoby ve vrcholném vedení. To se nově týká osob ve vrcholném vedení nejvyšší mateřské společnosti, nikoli české společnosti, která provádí zápis do evidence.

4. Veřejně přístupná evidence

Na internetu bude nově moci každý získat částečný výpis platných údajů z evidence skutečných majitelů.

5. Automatický průpis údajů

Zákon umožní ve specifických případech automatický průpis údajů z obchodního rejstříku do evidence (tzn. společnost nebude muset podávat návrh na zápis). I v případě automatického průpisu je nezbytné kontrolovat, zda propsané osoby jsou opravdu skuteční majitelé.

6. Lhůty

Společnosti mají povinnost zapsat svého skutečného majitele do evidence, a to buď:

  • do 1. 12. 2021 – platí pro společnosti, které zapsaly skutečného majitele podle „staré“ úpravy v zákonné lhůtě 
  • bez zbytečného odkladu – platí pro ostatní korporace

Sankce

7. Zákaz výplaty zisku

Skutečnému majiteli, který není zapsaný v evidenci skutečných majitelů, nesmí být vyplacen podíl na zisku nebo jiném prospěchu obchodní korporace. Společnost dále nesmí vyplatit zisk ani žádné právnické osobě, která nemá v evidenci zapsaného žádného svého skutečného majitele.

8. Pokuta

Společnosti, která nezapíše svého skutečného majitele, může být udělena pokuta až do výše 500.000 Kč. Stejná pokuta může být udělena také nespolupracujícímu skutečnému majiteli.

9. Zákaz výkonu hlasovacího práva

Skutečný majitel, který není zapsaný v evidenci skutečných majitelů, nesmí vykonávat hlasovací právo na valné hromadě společnosti či přijímat rozhodnutí jako jediný společník. Totéž platí pro každou právnickou osobu, která nemá v evidenci zapsaného žádného skutečného majitele (bez ohledu, zda je skutečným majitelem této korporace nebo jen minoritním společníkem).

10. Nevymahatelnost závazků

Závazky zastírající osobu skutečného majitele, které vznikly v době, kdy není skutečný majitel zapsán v evidenci, nelze vymáhat.


Hodnocení článku
100%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články