Komentář k NOZ: § 31 - Nezletilí

Má se za to, že každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku.

Foto: Fotolia

Komentář

Nový občanský zákoník vychází z koncepce částečné svéprávnosti nezletilých osob, která stojí na snaze umožnit nezletilcům závazně právně jednat ještě před nabytím svéprávnosti v plném rozsahu, ať už 18. rokem věku, získanou emancipací či uzavřením sňatku. Obecně nezletilý může právně jednat postupně dle dosaženého věku v tom rozsahu, který odpovídá individuální rozumové a volní vyspělosti „průměrného“ nezletilce v daném věku. Toto obecné vymezení rozvádějí konkrétně následující ustanovení § 32 až 35 NOZ, kdy se presumuje, že zákonní zástupci, jako osoby znající nezletilého, musí udělit souhlas k závaznému právnímu jednání nezletilého, a dále poskytují souhlas k samostatné výdělečné činnosti. Následná ustanovení řeší otázku závislé práce nezletilého. Koncepce částečné svéprávnosti nezletilců je promítnuta následně do jednotlivých částí občanského práva, např. dědického práva, rodinného práva atd. Mantinelem, jakých jednání jsou nezletilci způsobilí, je výslovný zákonný zákaz nezletilému (§ 36) k jednání v těch záležitostech, k nimž by potřebovali souhlas soudu i jeho zákonní zástupci.

Právní stav komentáře k 1.1.2014


Související předpisy
  • důvodová zpráva k NOZ
  • OSŘ, TrZ, MatrZ
Související ustanovení
  • § 34, 95, 459, 689, 723, 750, 912, 1526, 1643 odst. 2 NOZ
  • § 20 OSŘ, § 25 TrZ
Související pojmy
  • nezletilí, přiznání svéprávnosti,   
Podle právní úpravy do 31. 12. 2013
  • Související předpisy: zákon č. 40/1964, Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, ve znění účinném do 31. 12. 2013

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články