Rodinný holding do každé rodiny

Na první pohled by se mohlo zdát, že rodinný holding je výsadou pouze některých forem rodinného podnikání od určité velikosti a pro mnohé zbytečným luxusem. Skutečností však je, že rodinný holding je poměrně jedinečným a flexibilním nástrojem nabízejícím řadu výhod jak pro zakladatele, tak pro ostatní členy rodiny. Principy, na nichž je postaven, jsou navíc známy – a to bez nadsázky – po staletí. Nepochybně se tak nejedná pouze o aktuálně populární produkt, ale o komplexní a univerzální řešení ne nepodobné řadě historických institutů (jako je např. nedíl, šlechtický standard nebo trust), které prošly důkladným testem času.

partner, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář
senior advokát, HAVEL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář
Foto: Fotolia

Otec zakladatel se rozhodl předat prosperující společnosti svým potomkům a po důkladném zvážení rozdělil podíly tak, že synové se při rozhodování jeden bez druhého neobešli, avšak nejstarší či nejschopnější ze synů měl pro případ sporu rozhodující majoritu. Protože by vlastnictví společností bylo v další generaci roztříštěné a hrozilo by do budoucna riziko jeho dalšího rozdrobení v důsledku nekontrolovatelných dědictví, rozpadů manželství či dokonce finančních potíží dětí, předcházela předání koncentrace vlastnictví umožňující i efektivní řízení celé skupiny, jakož i její předávání v dalších generacích s vyloučením nepokrevních dědiců – rodinný holding. Otec své syny současně upozornil, že nezbytností pro udržení po generace budovaného rodinného bohatství je vzájemná spolupráce, naslouchání a zachování jednoty. Dokud synové jednali v souladu s radami svého otce, společnosti prosperovaly a rodinný majetek neztrácel na hodnotě. Jakmile však došlo ke sporům a dělení majetku mezi sourozenci, nehomogenní a vnitřními rozbroji oslabená skupina společností pod náporem vnějších negativních vlivů nevydržela a zanikla.

Zní vám to jako příběh ze současnosti? Psala se 90. léta 9. století, tou skupinou společností byla Velkomoravská říše, otcem zakladatelem nikdo jiný než Svatopluk I. a legenda o třech svázaných prutech je notorietou. Jedná se o poučný příběh s více než aktuálním přesahem, a to zejména s ohledem na první porevoluční generaci podnikatelů a jejich rodiny.

Vaše podnikání a rodinný majetek nemusí nezbytně dosahovat velikosti tohoto významného slovanského knížectví, aby si zasloužily náležitou péči a ochranu. Téměř už automaticky považujeme za standard pojistky v našem domě, povinné ručení nebo své životní pojištění. Je však třeba si položit otázku: Chráním dostatečně i naše tzv. rodinné zlato? A právě rodinný holding může být tou pomyslnou silou, která udrží pruty při sobě.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články