Rozhovor: Pět otázek pro Ženy ve stavebnictví s Terezou Bojanovovou

Další z přednášejících říjnové konference je Tereza Bojanovová - vedoucí oddělení správy datových skladů, Proconom a.s., Česko. „Největší výzva je pro mne, aby muži pochopili ženský pohled na věc a brali ho vážně.“ Jaké inovace očekává v oboru stavebnictví i o dalších výzvách, které pro ni působení v oboru představuje, čtěte dále v rozhovoru.

Foto: Fotolia

Tereza se spolupodílí na vývoji koncepce BIM a analýzách připravenosti českého i světového trhu na digitalizaci. Budoucnost vidí v optimalizaci procesů, řízení projektů a transparentnosti. „Digitalizace je jedním z nástrojů, díky kterým lze tohoto cíle dosáhnout.[1]

Za trend poslední doby bychom mohli označit upínání pozornosti k tzv. gender pay gap. Přidržím-li se stereotypů, stavebnictví tradičně patří k silně mužsky dominantnímu prostředí. Co Vás na této stále spíše „pánské disciplíně“ učarovalo? 

Celý život se snažím hledat různé výzvy. Takže pracovat v tomto převážně mužském prostředí a prosadit se, byla pro mne zatím jedna z největších výzev, se kterou jsem se setkala.

Jaké výzvy pro Vás přináší propojování oboru práva (jako humanitního odvětví) s oborem stavebnictví, tj. s ryze technickým oborem?

V rámci oboru stavebnictví pracuji převážně v softwarové sféře, takže s otázkou práva se nesetkávám.

Jaké jsou Vaše ambice? Jinými slovy, jaká je podle Vás role žen ve stavebnictví?  

Moje ambice směřují k modernizaci a digitalizaci stavebnictví. Je to nedílná součást našich životů a ženy v tomto směru mají mnoho co nabídnout.

Oblast stavebnictví je stran inovací v posledních letech značně na vzestupu. Jaká největší výzva před oborem v horizontu nejbližších 5 let podle Vás stojí? 

Digitalizace a s tím spojený proces přetváření. Změna zavedených, převážně zastaralých způsobů a otevření se novým možnostem, které dnešní digitální svět nabízí. Propojení jednotlivých aspektů a činností. BIM je jedna z cest, kterou je potřeba se ubírat.

Jaká je obvyklá náplň Vašeho běžného pracovního dne? Co pro Vás naopak představuje největší výzvu? 

Převážnou část dne spolupracuji se svým týmem na řešení úkolů spojených s procesem digitálního řízení stavby a správou datových skladů. Největší výzva je pro mne, aby muži pochopili ženský pohled na věc a brali ho vážně.


[1] https://www.ccconsulting.cz/speakri/

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články