Umění v advokacii: White & Case pořádá již třetí výstavu umělecké tvorby

Pražská pobočka mezinárodní advokátní kanceláře White & Case pořádá v současnosti třetí výstavu současného českého umění. Již po několikáté tak podporuje kvalitní české a slovenské umělce.

Foto: Fotolia

Ledy mezi konzervativním oborem advokacie a, in contrario, hravým a volnomyšlenkářským uměním byly prolomeny v roce 2015, ve kterém vzešla iniciativa od vedení pražské kanceláře. „Záměrem bylo využít jedinečné architektonické prostory nové pražské kanceláře a zároveň podpora dobré věci,“ uvádí Jan Hrubý, Business Development Manager White & Case a dodává, že „myšlenka pravidelně se obměňujících výstav umožňuje přiblížit díla současných etablovaných výtvarníků z širšího spektra místní umělecké komunity.“

Výstavy se obměňují každých šest měsíců. Kancelář věří, že tak pomůže rozšířit povědomí o tom, jaké podoby má současné kvalitní české výtvarné umění mimo svět galerií a soukromých sbírek. „Neméně důležitým je rovněž fakt, že vystavená díla vytváří příjemné a inspirativní prostředí nejen pro naše klienty, ale i zaměstnance naší kanceláře,“ dokresluje Hrubý.

Nestává se často, že by byly prostory advokátní kanceláře propůjčeny na takovéto účely. Využití nových firemních prostor v pražské ulici Na Příkopě, kde má advokátní kancelář své sídlo, nabízejí pro vystavení uměleckých děl vhodné podmínky a jeví se podle Hrubého pro prezentaci výtvarného umění jako ideální.

A na co se návštěvníci mohou v rámci probíhající výstavy těšit?

Aktuální instalace Destilace všedního dne návštěvníkům předvede obrazy umělců Ivany Lomové a Petra Maliny a potrvá až do listopadu tohoto roku. Ve své tvorbě autoři vycházejí z fotografických snímků míst a situací, ke kterým získali osobní vztah. Inspirují se na první pohled banálními tématy každodenních situací a reálných míst, které si zachycují na fotografiích pořízených při cestování v zahraničí či při procházkách Prahou. „Realitu zachycenou fotoaparátem zpracovávají osobitým malířským přístupem, který absorbuje pečlivou změnu forem a barev a ve výsledném efektu tak vidíme na jejich obrazech stejné “momentky,” které bychom si dokázali představit při pohledu na fotografii, ale naše pozornost a emoce jsou intenzivnější a navádějí nás k dalším úvahám o zobrazených místech či postavách, a to i přes jejich reálnou obyčejnost,“ popisuje Hrubý tvorbu Ivany Lomové a Petra Maliny.

Spojení advokátní kanceláře a výtvarného umění vnímá pozitivně i autor Petr Malina. „Neustále se se svými věcmi pohybuji v galeriích, v prostředí, které je dané a struktura lidí je víceméně stále totožná. Vítám, že se se svými obrazy mohu dostat také někam jinam. Navíc si ověřím, že má díla mohou fungovat i v jiném prostoru,“ potvrzuje Malina.

Budoucí instalace plánuje kancelář provést ve stejném duchu. Hodlá se zaměřit na kvalitní díla etablovaných českých a slovenských umělců se specifickým uměleckým rukopisem, jejichž jména jsou známá u odborných uměleckých kritiků. Každá nová instalace mimo jiné obnáší komentovanou autorskou prohlídku v rámci úvodní vernisáže.

Video s rozhovorem z aktuálně probíhající vernisáže s názvem „Destilace všedního dne“ autorů Petra Maliny a Ivany Lomové ke zhlédnutí zde.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články