Vyprodaný Obecní dům hostil Ples právníků

Sobotní večer v pražském Obecním domě patřil právníkům. Pod záštitou předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky a radního pro kulturu hl. m. Prahy Jana Wolfa se 27. února 2016 v jeho prostorách již podruhé konal Ples právníků, navazující na tradici jedinečné společenské události, která sahá až do roku 1871.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Fotolia

Pořadatelem plesu byl i v letošním roce Spolek českých právníků Všehrd, a to ve spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. „Po dohodě se spolkem využijeme část výtěžku z plesu na opravu a zprovoznění osobního výtahu, který je po generace znám jako paternoster,“ uvedl děkan pražské právnické fakulty profesor Jan Kuklík. Unikátní zařízení bylo v budově fakulty instalováno před více než 80 lety a s přestávkami fungovalo do roku 2005. Tehdy byl výtah zakonzervován a jeho provozování dosud brání špatný technický stav. „Paternoster je jedním ze symbolů fakultní budovy a je škoda, že další generace studentů a také mladší učitelé o něm již slýchají jen z vyprávění,“ doplnil Kuklík. Nejen starosta Všehrdu Adam Zvonař tento názor sdílí a v rámci fakultní spolupráce tak spolek své alma mater pomáhá s propagací sbírky a přispívá na opravu prostřednictvím výtěžků i z jiných tradičních akcí spolku. Jak ve svém proslovu na plese zmínil: „Spolek českých právníků Všehrd je nejstarším studentským spolkem na naší fakultě a nejen z tohoto důvodu jsme se rozhodli podílet na tomto finančně náročném projektu.“

Spolek českých právníků Všehrd je již tradičním pořadatelem vzdělávacích a kulturních akcí nejen na půdě pražské právnické fakulty. „Již od svého založení v roce 1868 podporoval spolek českou kulturu a vlastenectví pořádáním vědeckých přednášek a pestrou vydavatelskou činností. Po sametové revoluci na tuto tradici se ctí navázal a první tradiční ples Všehrdu pod záštitou doktorky Dagmar Burešové uspořádal v dubnu 1992 v Národním domě na Vinohradech,“ říká Václav Kůla, člen plesového výboru. Ples se několik let konal také v paláci Žofín, již loni se však přesunul do secesní budovy v sousedství Prašné brány. Předseda plesového výboru Boris Petr si letos kladl nemalé cíle, které se podle ohlasů hostů plesu zřejmě naplnily. „Jsme rádi, že jsme vytvořili ojedinělou událost pražské společenské scény, v jejímž rámci se scházejí vrcholné osobnosti nejen z obcí advokátů, notářů, soudců, státních zástupců či akademiků, ale také zástupci z řad politiků, umělců a veřejného života obecně,“ uvedl. Mezi hosty tak letos zazářila například Eliška Hašková-Coolidge, bývalá asistentka amerických prezidentů, která v současné době napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA. Bylo pro mě velikou ctí být pozvána na Právnický ples, na kterém skvělá organizace a kvalita hudby byly doopravdy výjimečné. Ocenila jsem, že si tolik mladých lidí dalo záležet na tom, aby jejich oblečením a chováním vystupovali jako dámy a džentlmeni. Bylo potěšením pozorovat zastoupení krásných žen a dovednost v tanci, zhodnotila společenskou událost Hašková-Coolidge. Ples svou přítomností poctili také vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer či viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Večerem provázel hosty bývalý starosta Všehrdu Adam Vojtěch. Pestrý program ve čtyřech sálech nabídl hostům k tanci i poslechu živou produkci hned několika hudebních žánrů, od klasiky přes jazz a swing, až k popové a elektronické hudbě. Nechyběla ani již tradičně oblíbená cimbálovka. Slavnostní atmosféru plesu v hlavním sále vyzdvihla hned úvodem Filharmonie Hradec Králové se sopranistkou Terezou Hořejšovou. Na program navázal legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma, který o půlnoci doprovázel též vystoupení Emmy Drobné, čerstvé vítězky posledního ročníku SuperStar. Úspěch zaznamenala i elektroswingová kapela Mydy Rabycad. Předtančení zajistil se svou taneční partnerkou jeden z nejlepších českých profesionálních tanečníků Marek Dědík. Plesový program měla na starosti Aneta Doušová. Čím se při jeho sestavování inspirovala? „Všehrd má krásné motto, které nás již po řadu let provází a stalo se i ústřední myšlenkou letošní dramaturgie. Soustředili jsme se zejména na vztah k právu, mladé umělce a nadšení, protože jak říká právě ono motto: I právníci mají srdce. A o tom především, jak se potvrdilo i v úžasných ohlasech, celý Právnický ples je,“ uvedla. 

Nejen hostům, ale i hladkému průběhu celého večera se věnoval tým studentů, který vedl pověřenec pro studentské aktivity Martin Losenický. Ten se vyjádřil k organizaci samotného večera: „Ačkoliv to bylo podruhé, kdy náš Spolek pořádal tuto noblesní akci, vždycky Vás během večera něco překvapí. Ale jsem velmi rád, že letos ples proběhl opravdu na výbornou a již během samotného večera byli účastnici velmi nadšeni a dostávala se nám pozitivní zpětná vazba.“

Byla by škoda, kdyby na úspěchy posledních ročníků plesů spolek nenavázal příští rok. Doufejme tedy, že Právnický ples 2017 bude minimálně stejně povedený, jako ročník letošní.


Právní prostor.cz byl hlavním mediálním partnerem Právnického plesu 2016.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články