Knižní novinky: Zdanění mezd, platů a ostatních příjmů ze závislé činnosti v roce 2021

Knižní novinky ze světa odborné literatury

Foto: Shutterstock
  • Ing. Iva RINDOVÁ
  • Ing. Jana ROHLÍKOVÁ

Publikace obsahuje podrobný výklad ustanovení zákona o daních z příjmů přímo či nepřímo se dotýkajících procesu výpočtu měsíčních daňových záloh a měsíčních bonusů na děti v roce 2021. Stejně podrobně se věnuje dani srážené zvláštní sazbou daně i kombinaci záloh a srážkové daně u jednoho zaměstnance, včetně názorných příkladů.

Počínaje rokem 2021 se mění výpočet základu daně pro výpočet zálohy na daň a daně u zaměstnanců. Z důvodu mimořádných opatřením v souvislosti s šířením viru SARS-CoV-2 jsou v publikaci také řešeny daňové otázky úhrady mimořádných zdravotních opatření zaměstnavatelem a práce zaměstnanců v režimu „home office“. 

Součástí knihy je též výklad k novému zaměstnaneckému benefitu v podobě „stravenkového paušálu“. Publikace se zabývá i příspěvky  zaměstnavatelů  zaměstnancům na soukromé životní pojištění i na doplňkové penzijní spoření a dalšími zaměstnaneckými benefity. Upozorněno je i na roční slevy, tedy slevu na manžela a slevu za umístění dítěte ve školce nebo jiném předškolním zařízení. Publikace srozumitelně objasňuje proces zdanění končící odvodem správci daně, obsahuje i kapitolu věnovanou odpovědím na nejčastější dotazy čtenářů a účastníků odborných seminářů a dotýká se i vyplňování příslušných tiskopisů. Příručka se také věnuje problematice budoucího ročního zúčtování daňových záloh v roce 2022 za rok 2021, a to podle znění zákona platného na počátku roku 2021.

Vydalo nakladatelství ANAG, 464 stran, brožovaná, 399 Kč.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články