Jak se prosazuje protikorupční legislativa?

Spolek českých právníků Všehrd pořádal dne 25. 11. 2015 v rámci cyklu vzdělávacích přednášek, diskuzí a workshopů panelovou diskuzi na téma prosazování protikorupční legislativy. Pozvání přijali ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, senátor Parlamentu České republiky Václav Láska a Jiří Skuhrovec z Rekonstrukce státu.

Spolek českých právníků Všehrd
Foto: Fotolia

Na čtyřicet studentů a návštěvníků z řad široké veřejnosti mělo během devadesátiminutového bloku možnost pokládat hostům dotazy a vést s nimi diskuzi o tom, jakým směrem se ubírá prosazování klíčových zákonů, které si Rekonstrukce státu vytyčila za cíl.

Ministr Jiří Dienstbier označil projekt Rekonstrukce státu za úspěšný, senátor Václav Láska jej rovněž ocenil. Jiří Skuhrovec za Rekonstrukci státu dodal, že rozsah spolupráce s politiky jej těší, nicméně prosazení všech devíti zákonů během tohoto volebního období považuje za optimistický odhad.

Nejčastější dotazy směřovaly na adresu lobby proti jednotlivým protikorupčním zákonům, zejména zákonu o registru smluv, který byl schválen právě den před diskuzí. Dále přítomné zajímalo, jak se Rekonstrukce státu staví ke střetu zájmů v politice. Vedle dotazů následovaly i rozličné náměty na zprůhlednění politiky či zefektivnění státní správy.

Jiří Skuhrovec na dotaz, proč se Rekonstrukce státu drží stále svých původních cílů a nijak nereaguje na vývoj politické situace v České republice a s ní spojené nové korupční problémy, pragmaticky odpověděl, že aby dosáhli co možná největšího užitku, musí se soustředit na hrstku pečlivě vymezených problémů. Budoucností Rekonstrukce státu, především pak jejímu působení po dalších volbách, se nyní hlouběji nezabývá a spíše se zaměřuje na plnění současných cílů.

Na panelovou diskuzi volně navazuje v pondělí 30. 11. přednáška na téma Nová daňová a protikorupční legislativa, jejímž hlavním hostem bude ministr financí a vicepremiér Vlády ČR Andrej Babiš. Všichni jste srdečně zváni.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články