Pět otázek pro Michala Vávru

Přesně za 14 dní se Michal Vávra, advokát a soudní tlumočník německého jazyka, zhostí role moderátora již devátého ročníku odborného kongresu Právní prostor. Co bude letos jiné a troufne si před zvučnými jmény z právnické obce improvizovat?

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Fotolia

Dubnový kongres Právní prostor je opět za dveřmi a stejně jako loni, i letos budeš moderátorem. Co však bude jiné?

Ano, letos už pošesté jsem dostal příležitost moderovat kongres, čehož si velmi cením. Jiný bude pochopitelně obsah kongresu a někteří přednášející. Z mého pohledu pak bude kongres jiný i v tom, že poprvé opustím na chvilku moderátorské místo a vyzkouším si místo přednášejícího. Znám tuto změnu již z karlovarské konference, ovšem tam nejsem jediným moderátorem, a proto je tam tato konstelace celkem v pohodě. Po vzoru loňského překvapení pro tuto dvojroli trénuji břichomluvectví a uvidíme, jak se mi to podaří.

Tvé vystoupení má jistě pro všechny řidiče – piráty silnic – lákavý obsah. S hosty kongresu se podělíš o praktické tipy při řešení dopravních nehod a přestupků v České republice a Rakousku. Podělil by ses o jeden nebo dva z nich i s čtenáři Právního prostoru?

Moje téma se sice jmenuje „praktické tipy ….“, ovšem od mého příspěvku nelze v žádném případě očekávat tipy ke zneužití práva. Pirátům silnic tedy radím jen, aby při vjezdu na vozovku své bukanýrské zvyky nechali v přístavu. 

Vícekrát jsem v poslední době řešil případy, kdy účastník dopravní nehody z jejího místa odjížděl s ujištěním dopravní policie, že nehodu nezavinil. O co méně takový účastník (celkem logicky) věnoval pozornost zajištění důkazů po takové nehodě, o to větší pak bylo jeho překvapení, když byl ve věci třeba i o několik měsíců později obviněn např. ze spáchání nedbalostního zabití či těžkého ublížení na zdraví.

Chtěl bych se svém příspěvku věnovat mj. tomu, jak má účastník na dopravní nehodu jako nenadálou okolnost reagovat, ať už ji zavinil či nikoli, aby dobře hájil svá práva a plnil své povinnosti.

Když jsme u Rakouska – jak se daří vídeňské pobočce advokátní kanceláře Bulinský, Vávra & Partners?

Naše vídeňská pobočka funguje už šestým rokem a její činnost je stále intenzivnější. Stále častěji se na mne obrací čeští kolegové advokáti resp. jejich klienti s případem v Rakousku. Kromě standardních případů jako jsou občanské či obchodní smlouvy a spory, nemovitostní transakce, zakládání společností, dědictví, obhajoba v trestním řízení apod. se poslední rok intenzivněji věnuji i vymáhání náhrad za zpožděné či zrušené lety. Jde o velmi specifickou a zajímavou problematiku. Velmi mne potěšilo i to, když se na mne jako na Čecha obrátila rakouská obchodní společnost s žádostí o poskytování právních služeb podle rakouského práva.

Moderování odborných akcí se věnuješ už zhruba pět let. Troufneš si již improvizovat, nebo jsi vždy perfektně připraven?

Poprvé jsem moderoval ve Varech už v roce 2011, takže se moderaci věnuji trochu déle. Na každou akci se snažím být připraven, mnohdy si i v průběhu roku zapisuji nápady ohledně nějakého moderátorského bonmotu pro příští konferenci. Dá se tedy říci, že jsem „vždy ve střehu“, nicméně často připravenou glosu či otázku ani nepoužiji, protože mne v průběhu přednášky napadne jiná (nevím, jestli lepší). Ta připravená pak zůstává v poznámkách na další konferenci nebo upadne v zapomnění.

Často se během moderování dělíš o zábavné historky, jejichž aktéry jsou Tvé děti. Co na Tvoje moderátorské aktivity říkají – chtěly by být raději právníky, soudními tlumočníky nebo moderátory?

Můj syn Filip bude mít letos 14 a dcera Adélka 11 let. Děti si občas prohlédnou nějakou moji fotku z konferencí a zejména dcera je často velmi trefně komentuje. Zejména pro Filipa se již okamžik volby dalšího vzdělávání resp. budoucího povolání blíží. Zatím to ale nevypadá, že by chtěly jít v mých šlépějích. Syna baví počítače a tvůrčí činnost a dcera chce být buď učitelkou nebo fyzioterapeutkou. U dětí se ale tyto věci dost vyvíjí, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne.

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články