Pět otázek pro Michala Vávru

"Myslím, že humor k setkávání lidí patří a je jejich kořením," vysvětluje Mgr. et Mgr. Michal Vávra, proslulý nejen svými advokátními dovednostmi, ale také moderováním, který se i v letošním roce ujme moderování konference Právo ve veřejné správě. Jak se k této pro právníka nezvyklé činnosti dostal a na jaké přednášky se těší se můžete dozvědět v následujícím rozhovoru.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Shutterstock

Jedním z témat konference Právo ve veřejné správě, kterou budete 7. listopadu moderovat, je i nová právní úprava správního trestání. Setkal jste se s ní již ve své advokátní praxi? Jak ji hodnotíte?

V praxi jsem se setkal zatím pouze s přechodnými ustanoveními nového přestupkového zákona ve vazbě na běh promlčecí lhůty a zánik odpovědnosti za přestupek. Musím říct, že jsem z přechodného ustanovení měl trochu zamotanou hlavu, takže už mám první připravenou otázku na JUDr. Potěšila.

Velkým tématem je i tzv. GDPR. Jaké zásadní novinky podle Vás, resp. z pohledu Vašich klientů, přinese?

GDPR je opravdu v současné době velkým hitem a taky strašákem. Je tedy určitě dobře, že i na PVVS toto téma zazní. V naší kanceláři věnujeme této nové právní úpravě rovněž pozornost a pro naše klienty připravujeme adekvátní opatření a právní řešení. 

Na kterou z dalších přednášek se těšíte a čím je Vám téma blízké?

Z hlediska mé profese advokáta jsou mi asi nejbližší přednáška JUDr. Sokola o trestní odpovědnosti za pochybení při správě cizího majetku v důsledku důvěry ve správnost odborné expertizy  na kterou jsem se těšil už na letošním Právním prostoru – protože nepochybně bude řeč i o nesprávné právní analýze advokátem, a dále přednáška Mgr. Ivičičové o aplikačních problémech ve smluvním právu. Nicméně i další příspěvky budou jistě zajímavé a přínosné.

Jak se vlastně advokát dostane k moderování?

Už v předchozích rozhovorech jsem popisoval, jak jsem se k moderování dostal. Bylo to na Karlovarských právnických dnech, kde mi pomohlo, že jsem uměl německy, nebál se diskutovat a byl připraven pomoci. Od té doby pak moderuji poměrně pravidelně na KJT, následně se přidaly další konference jako Právní prostor, PVVS, Olomoucké právnické dny. Musím říct, že mě moderování stále velmi baví a je příjemným zpestřením mé advokátní činnosti.

Při moderování odborných akcí často vyprávíte vtipy na účet právníků. Podělte se s námi o svůj nejoblíbenější. 

Myslím, že humor k setkávání lidí patří a je jejich kořením. Rád si také kupuji knihy s vtipy či kreslenými vtipy o právnících, ale i z jiných oblastí lidského života. Zařazuji je do své moderace, svých přednášek a nově i do svého kurzu rakouského práva na PF MU v Brně. Veliký poklad jsem nyní odhalil v knihovně mého kamaráda, kde jsem našel spoustu knih s vtipy z nejrůznějších oborů a oblastí. Hned jsem mu knihovnu pěkně provětral (samozřejmě se závazkem knihy vrátit). Parafrázoval bych vtip „Co je to 100 právníků svázaných na dně moře? Dobrý začátek“ na „Co je to dobrý začátek? 100 právníků na právnické konferenci!" Těším se na Vás.

Hodnocení článku
100%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články