Práce z domova: Díky chytrým řešením můžete na dálku spravovat i všechny firemní dokumenty

Současná situace okolo koronaviru převrátila svět naruby, a to ze dne na den. Když pomineme zdravotní a společenská rizika, zůstane nám sáhodlouhý seznam ekonomických dopadů. Některé společnosti propouštějí jako o život, jiné zavírají své závody a živnostníci pomalu propadají panice.

Head Of Marketing at iSmlouva
Foto: Fotolia

Alespoň tak vypadá svět, který se na nás valí ze stránek novin a televizních obrazovek. Neskrývá se ale v pandemii i náznak příležitosti? Věříme, že ano.

Klasik by řekl, že každá krize přichází i s možností nové příležitosti, která bude minimálně tak zásadní. V aktuální situaci bychom ho rovnou mohli obvinit z cynismu, na chvíli se ale přece jen zamysleme – pandemie koronaviru sice s největší pravděpodobností zapůsobí jako akcelerátor příští ekonomické recese, zároveň ale urychluje ještě něco dalšího.

Adopce inovativních řešení je na vzestupu

Jen si to představte – učitelé na základních a středních školách dnes díky streamování videa své žáky vyučují z domova. Lidé, kteří zvládli dvě tři schůzky denně, dnes pomocí videohovorů dokážou dvakrát tolik – něco takového by pro spoustu z nás bylo ještě před měsícem jen těžko představitelné.

S inovacemi je to složité – dokážou nám úžasně usnadnit život, my sami se ale něčemu novému učíme jen neradi. Ale situace a naše prostředí nás někdy zkrátka donutí.

Podepisovat právně závazné dokumenty jde i z domova

Z bezpečí a pohodlí domova se ale dá řešit celá spousta věcí – už jsme si zvykli na home office, z domova fakturujeme nebo vyplňujeme třeba daňové přiznání. Většina z nás je však stále zvyklá setkávat se kvůli uzavření našich smluv, dohod a podpisům dalších důležitých dokumentů. Dnes se ale scházet prakticky nemůžeme. A celý byznys je tak ze dne na den zpomalen prakticky na nulu.

Digitální řešení ale existuje i pro takové situace. V Česku jej nabízí například webová aplikace iSmlouva, kterou tým okolo Ondřeje Synovce spustil v loňském roce. 

Díky elektronickému podpisu (s odpovídajícím stupněm ověření) můžete vystavovat a uzavírat právně závazné dokumenty odkudkoli a prakticky v reálném čase. Stačí chytrý telefon, tablet nebo i laptop. Digitálně podepsaná smlouva je přitom právně závazná a zcela odpovídá klasické papírové.

Takové podpisy jsou zcela bezpečné a právně závazné. Ve všech státech Evropské unie jsou uznány směrnicí číslo 910/2014/EC neboli eIDAS.

Hodnocení článku
66%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články