Too Hot to Handle: zábavná, ale právně trochu problematická show

Streamovací služba Netflix přilákala nejednoho diváka na reality show nazvanou Too Hot To Handle, ve které lze sledovat mladé, atraktivní a vzájemně se přitahující jedince, kteří si nesmějí nijak projevovat náklonnost.

advokát ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.; spolupracující redaktor
paralegal ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.
Mlčenlivost
Foto: Shutterstock

Na začátku se přitom soutěžící domnívají, že jsou ve zcela odlišném pořadu, v němž budou naopak intimnosti více než vítány. Že tomu tak nebude, se dozvědí až po zahájení natáčení od virtuální asistentky jménem Lana.

Jako právníci jsme si v této souvislosti položili otázku, zda by vůbec bylo v našich končinách legální, aby štáb soutěžící mystifikoval ohledně povahy reality show, v níž budou účinkovat. Situace je přitom komplexnější, než by se na první pohled mohlo zdát. 

V tomto článku tedy naleznete podrobnější vysvětlení, jak by české právo přistupovalo k takovéto reality show a jaká by byla práva jejích účastníků.

Obecné otázky

Nejprve je nutné zdůraznit, že zachytit určitou osobu způsobem, kdy bude možné ji z daného zachycení dostatečně rozlišit, lze pouze s jejím souhlasem, leda by existovala některá z tzv. zákonných licencí (tedy kromě případů, kdy zákon výslovně umožňuje zachytit určitou osobu bez jejího souhlasu). Natáčení a vysílání takovéto reality show přitom pod žádnou zákonnou licenci podřadit nejde. V úvahu nepřichází ani umělecká licence, v důsledku které je možné zachytit druhého člověka pro umělecké účely. Reality show sice obecně zahrnuje i umělecké prvky, ale je zaměřena především obchodně a reklamně. [1] K tomu, aby mohlo dojít k natáčení a vysílání Too Hot To Handle, je tedy zapotřebí třeba uzavřít smlouvu mezi účastníky a zhotovitelem (resp. vysílatelem) Too Hot To Handle.  

Takováto smlouva by byla smlouvou nepojmenovanou. Konkrétně by šlo o smlouvu obsahující především prvky licenční smlouvy[2] a smlouvy o dílo[3] (smlouvu budeme dále nazývat jako smlouvu o účasti v Too Hot To Handle).

Neplatnost smlouvy o účasti v Too Hot To Handle

Pokud by však ve smlouvě o účasti v Too Hot Too Handle bylo klamně ujednáno, že soutěžící budou zařazeni do zcela jiného pořadu, pak by tato smlouva trpěla vadou. Jedním z předpokladů platnosti právního jednání je to, aby byla vůle jednající osoby prostá omylu. V tomto případě by omyl spočíval v tom, že by se soutěžící důvodně domnívali, že půjdou do zcela jiného pořadu, navíc protikladnému k Too Hot To Handle. Šlo by o tzv. podstatný omyl,[4] který vyvolala druhá smluvní strana, a proto by smlouva o účasti v Too Hot To Handle byla dle § 583 občanského zákoníku relativně neplatná. Tato neplatnost by nenastala sama od sebe, nýbrž by se jí soutěžící museli dovolat, a to do tří let ode dne, kdy se dozvěděli, že byli uvedeni v omyl, a zároveň nejpozději do deseti let ode dne, kdy byla smlouva o účasti v Too Hot To Handle uzavřena.[5] 

Dovolání se neplatnosti smlouvy o účasti v Too Hot To Handle by mělo za následek, že by byla daná smlouva vnímaná jako od počátku neplatná, a proto by ani nevyvolávala žádné právní účinky.

Bezdůvodné obohacení v souvislosti s účastí v Too Hot To Handle

V této souvislosti je nicméně nutné upozornit na skutečnost, že soutěžící, na straně jedné, a vysílatel Too Hot To Handle, na straně druhé, si poskytli určitá plnění.

Soutěžící se totiž o svém uvedení v omyl dozvídají až tehdy, jakmile se už nacházejí v luxusním prostředí, kde jim Lana sděluje, že se ve skutečnosti stali novými tvářemi Too Hot To Handle. Vysílatel Too Hot To Handle poskytuje soutěžícím nadstandardní ubytování, stravování, zajistil jim cestu atd., a soutěžící na oplátku poskytují vysílateli materiál pro cenné záběry v podobě svého spontánního chování. 

Pokud by se některý ze soutěžících dovolal neplatnosti své smlouvy o účasti v Too Hot To Handle, pak by mu všechna tato plnění byla poskytována bez právního důvodu, a bylo by proto nutné vypořádat je podle pravidel o bezdůvodném obohacení

Jinými slovy: danému účastníkovi by vznikla povinnost uhradit cenu za poskytnuté ubytování, přepravu atd. a vysílatel by naopak musel uhradit danému účastníkovi hodnotu záběrů, kterou díky jeho přítomnosti a vystupování před kamerami získal. Kromě toho by ale byl vysílatel povinen nahradit soutěžícím škodu způsobenou neplatností smlouvy o účasti v Too Hot To Handle (podle § 579 odst. 2 občanského zákoníku). Vzájemné pohledávky smluvních stran by bylo možné vzájemně započítat, tudíž by se mohlo stát (a nejspíš i stalo), že ve výsledku nezaplatí soutěžící vysílateli vůbec nic

Obdobná situace by nastala, pokud by se soutěžící dovolali neplatnosti až s delším časovým odstupem – například po natočení celé řady Too Hot To Handle. I tehdy by veškerá poskytnutá plnění (tedy prakticky vše, co bylo poskytnuto od započetí účasti v Too Hot To Handle) představovala bezdůvodné obohacení, které by si smluvní strany musely navrátit.

Závěrečná shrnutí 

Kdyby se natáčení Too Hot To Handle řídilo českým právem a kdyby byla pravda to, co se o soutěži tvrdí,[6] pak by postup tvůrců nebyl legální a soutěžící by měli ve svých rukou nástroj, kterým by mohli zneplatnit již uzavřenou smlouvu. Na druhou stranu by si soutěžící a vysílatel Too Hot To Handle museli v takové situaci vydat bezdůvodné obohacení, jímž by byla hodnota ubytování, stravy atd. (na straně soutěžících), resp. hodnota pořízených záběrů (na straně vysílatele).[7] Je tedy možné, že by se do natáčení Too Hot To Handle v našich končinách nikdo raději nepouštěl. Podle nás by nicméně bylo lepší, aby natáčení této soutěže předcházela důkladná právní analýza, zejména důkladná příprava smlouvy a související dokumentace.


[1] Tyto účely jsou přitom s uměleckou licencí neslučitelné – srov. ŠVESTKA, J. [§ 12]. In: ŠVESTKA, J. a kol. Občanský zákoník I, II. 2. vydání. Praha: C. H. Beck, 2009, s. 181, marg. č. 8.

[2] Srov. TŮMA, P. [§ 81]. In: LAVICKÝ, P. a kol. Občanský zákoník I. Obecná část (§ 1−654). 2. vydání. Praha: C. H. Beck, 2022, s. 299, marg. č. 71, který uvádí, že ve vztahu k projevům osobní povahy přichází v úvahu uzavření „smlouvy licenčního charakteru“. Současně mohou být některé projevy účastníků Too Hot To Handle také uměleckými výkony ve smyslu § 67 autorského zákona, jež mohou být taktéž předmětem licenční smlouvy.

[3] Jednalo by se o činnost s nehmotným výsledkem, s ohledem na skutečnost, že odborná literatura jako příklad takovéto činnosti uvádí kupříkladu vystoupení kapely – srov. HORÁK, P. [§ 2587]. In: HULMÁK, M. a kol. Občanský zákoník VI. Závazkové právo. Zvláštní část (§ 2055–3014). 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2014, s. 1041, marg. č. 11.

[4] Lze totiž předpokládat, že kdyby účastníci znali pravou povahu Too Hot To Handle, smlouvu o účasti v soutěži by neuzavřeli.

[5] Právo dovolat se relativní neplatnosti smlouvy totiž podléhá promlčení v obecných promlčecích lhůtách. K počátku běhu subjektivní promlčecí lhůty přitom platí: „neměl-li v den, kdy mohlo být utvářecí právo uplatněno poprvé, jeho nositel znalost o rozhodných skutečnostech ani ji míti neměl či nemohl, počne se dané právo promlčovat až pozdějším dnem, kdy oprávněný nabude empirické nebo normativní povědomí o těchto okolnostech.“ – BRIM, L. [§ 619]. In: LAVICKÝ, P. a kol. Občanský zákoník I. Obecná část (§ 1−654), s. 2014, marg. č. 48.

[6] Srov. např. tento příspěvek: https://www.newsweek.com/too-hot-handle-how-creators-keep-secret-contestants-season-3-1670394: Soutěžícím je sděleno, že se účastní úplně jiné show (např. ve třetí řadě šlo o "Pleasure Island". Vše je před nimi drženo v tajnosti až do prvního společného večera, kdy se objeví Lana.

[7] Popřípadě by s poukazem na § 3004 odst. 2 občanského zákoníku mohli soutěžící namísto toho požadovat dvojnásobek odměny obvyklé za udělení souhlasu s takovým nakládáním.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články