Pět otázek pro Romana Fialu

I v letošním roce se účastníci odborného kongresu Právní prostor mohou těšit na vystoupení místopředsedy Nejvyššího soudu JUDr. Romana Fialy, tentokrát s příspěvkem s názvem: "I v procesním právu je cesta do pekla dlážděna dobrými úmysly". Ačkoli pan místopředseda zůstal ve svých odpovědích tajemný a to hlavní představí až na kongresu, přece jen se můžete v následujícím rozhovoru dozvědět, jak hodnotí současný stav českého procesního práva.

redaktor
Foto: Fotolia

Ve svém letošním příspěvku na Kongresu Právní prostor budete hovořit o problematických otázkách procesního práva. Můžete stručně představit, na co se mohou účastníci kongresu těšit?

To po mně chcete příliš, povídání si vždy připravuji krátce před konferencí. Nicméně, rád bych mluvil o tom, k čemu civilní procesní právo má sloužit a co po něm naopak nemůžeme nebo dokonce nemáme chtít.

V jakém stavu je podle Vás dnes české procesní právo?

Ve špatném, ale mohlo by to být i horší.

Jakými největšími neduhy podle Vás trpí?

Celkovou roztříštěností způsobenou bezpočtem nepromyšlených a nesystémových novelizací.

Jak hodnotíte současný stav, kdy jsou procesní pravidla obsažena hned v několika předpisech a chybí jednotný kodex?

Jako špatný.

Čemu by podle Vás měla věnovat při své práci největší pozornost pracovní skupina pro rekodifikaci civilního práva, ustavená Ministerstvem spravedlnosti?

Nepodlehnout nostalgii po "starých dobrých" časech rakouského mocnářství. Ta doba je i v civilním procesním právu nenávratně pryč.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články