Komentář: Trestná činnost bývalých policistů

Bývalý policista Miloš Babyka z Plzně má jít za loňskou vraždu své manželky na 16 let do vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Plzni, šestatřicetiletému muži hrozil až dvacetiletý trest.

AG
advokátní koncipient v AK doc. JUDr. Tomáše Gřivny, Ph.D.
Foto: Fotolia

Jedná se o jeden ze série případů, kdy se závažné trestné činnosti dopustil bývalý policista, který jednal zcela bez skrupulí a velmi brutálně. Mediálně jsou známy zejména případy z minulosti, kdy se trestné činnosti dopouštěli bývalí policisté v rámci tzv. Berdychova ganguToflova gangu. Jedním z posledních případů, kdy byl bývalý policista obviněn z násilné trestné činnosti, je případ tzv. Švábova gangu. Konkrétně se jedná o Daniela Dimitrova, který je v dané věci spolupracujícím obviněným. Dále lze jmenovat bývalého elitního brněnského policistu Martina Foltýna, který se dopustil vydírání a únosů ve službách vymahačů dluhů. Často se jedná o případy, kdy se bývalí policisté dopouští trestné činnosti v rámci organizovaných skupin nebo po předchozím promyšlení. Existuje však i řada i jiných případů, které nejsou mediálně známé.

Podle psychologů je jedním z důvodů této změny chování skutečnost, že práce u policie vyhovuje osobám, které mají smysl pro disciplínu, hierarchii, skupinovou spolupráci a vedení. Paradoxně se jedná o stejné vlastnosti, které jsou vyhledávané členy organizovaných zločineckých skupin. Dostanou-li se tyto osoby (bývalí policisté) pod vliv osob, které dokážou společenské hodnoty umně relativizovat a patřičně nastínit výhody (trestné) činnosti, může být s těmito osobami lehce manipulováno. Nebývá výjimkou, že v rámci manipulace je trestná činnost z počátku páchána na jiných údajných pachatelích trestné činnosti (např. na podnikatelích dopouštějících se daňových úniků) nebo na dlužnících tak, aby bylo možné si tuto trestnou činnost patřičně zdůvodnit.

* Autorem příspěvku je Mgr. Aleš Grulich, advokátní koncipient v AK Gřivna.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články