Založení s.r.o. ve střední Evropě

V České republice lze společnost s ručením omezeným založit ve srovnání s ostatními zeměmi střední Evropy velmi levně. Vyplynulo to ze srovnávací studie poradenské společnosti Accace, která pro své zákazníky zakládá firmy v Česku, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Ukrajině.

Legal Director, Accace s. r. o.
Foto: Fotolia

Poplatek za zápis nové s. r. o. do obchodního rejstříku vyjde v České republice na 2700 korun, v Maďarsku nebo na Slovensku je to v přepočtu asi 9000 korun. Nejméně zaplatí začínající podnikatelé na Ukrajině – v přepočtu necelé čtyři stovky.

Od roku 2014 je navíc možné v České republice založit s.r.o. se základním kapitálem v minimální výši pouhé jedné koruny. Z výše jmenovaných zemí s jednou korunou v kapse obstojíte již jen na Ukrajině. Například v Maďarsku je třeba vložit do dvou až tří let kapitál ve výši téměř 260 tisíc korun.

Průměrná je v Česku doba, za kterou lze stihnout registraci „eseróčka“. Dle právních poradců z Accace to trvá přibližně deset pracovních dní, což je srovnatelné se Slovenskem nebo Maďarskem.

Kratší je tato procedura například v Rumunsku, kde společnost zapíšete do obchodního rejstříku během tří dnů. V Polsku existuje možnost založit s.r.o. přes internet během dvou až tří dní, ale jedině prostřednictvím standardizovaných dokumentů. Offline procedura trvá i dva týdny.

Kompletní srovnání podmínek pro zakládání společností s ručením omezeným v Česku, Slovensku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Ukrajině najdete v přiložené srovnávací studii zde.

Hodnocení článku
66%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články