Dotace až 2.250,- EUR na ochranu duševního vlastnictví v roce 2022

Pro malé a střední podniky (SME) je i pro rok 2022 připravena podpora z Evropské komise, která je zprostředkována Úřadem Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) a národními úřady průmyslového vlastnictví.

Rozlišovací způsobilost ochranných známek
Foto: Fotolia

Úřad průmyslového vlastnictví ČR se účastní kompletního programu podpory COSME FUND, a proto se mohou tohoto dotačního programu zúčastnit také malé a střední podniky z České republiky. 

Z programu COSME FUND jsou pro rok 2022 opětovně rozdělovány malým a středním podnikům finanční prostředky Evropské komise a  EUIPO na ochranu průmyslového vlastnictví.

Na základě tohoto dotačního programu je možné na ochraně duševního vlastnictví ušetřit až 2250 EUR. Malé a střední podniky mohou získat dotace na:

  • Patenty
  • ochranné známky 
  • průmyslové vzory
  • pomoc se strategií v oblasti duševního vlastnictví (IP scan)

Dotace jsou poskytovány prostřednictvím těchto voucherů:

I. Voucher 1 v hodnotě 1.500,- EUR, který zahrnuje: 

Proplacení 90 % služby IP scan - nákladů na služby předběžné diagnózy v oblasti duševního vlastnictví poskytnutých prostřednictvím úřadů duševního vlastnictví EU. 

Proplacení 75 % poplatků za přihlášky ochranných známek a průmyslových vzorů podané na vnitrostátní, regionální a unijní úrovni a 50% poplatků za mezinárodní přihlášky ochranných známek a průmyslových vzorů.

II. Voucher 2 v hodnotě 750,- EUR, který je možné použít na dotace národních patentů. Národní patenty jsou dotovány z 50 %. 

Žádosti o dotace je možné podávat od 10. 1. 2022 do 16. 12. 2022. Malý a střední podnik může žádat o dotace z SME Fund jednou ročně. 

O dotace se žádá na webových stránkách Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/online-services/sme-fund, a to podle tohoto schématu:

https://www.pravniprostor.cz/storage/app/media/uploaded-files/1642339056437.jpeghttps://www.pravniprostor.cz/storage/app/media/uploaded-files/1642339056892.jpeg

O dotace byl již v roce 2021 mezi malými a středními podniky, které uvažovaly o  ochraně svého duševního vlastnictví, poměrně značný zájem. Tento dotační program jim totiž umožnil s velmi nízkými náklady provést podrobnou analýzu jejich podnikatelského potenciálu, pokud jde o práva k duševnímu vlastnictví a mohly si registrovat své první nebo i další ochranné známky a průmyslové vzory.  

Za největší přidanou hodnotu však podniky obvykle považovaly službu IP scan, která jim objasnila všechny souvislosti týkající se nakládání s autorskými a průmyslovými právy v rámci jejich podniku, pravidla licenční politiky, ochrany obchodního tajemství, know-how a způsoby jejich ochrany před konkurencí. 

O dotace je možné v roce 2022 požádat pouze v období od 10. 1. 2022 do 16. 12. 2022.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články