Fejeton: Zákony o zlých lidech aneb podzimní nadsázka

Máme tu podzim roku 2015.

pedagog na VŠ, právník
Foto: Fotolia

Jak říká jeden takřka osmdesátiletý soused z naší ulice, kde kdysi bydlel i Karel Čapek anebo  Robert Musil – letos nejsou žádné volby, to je jeden z nejkrásnějších roků mého života.

Takže míra populismu v české politice, a dívám se hlavně k Hradu, klesá – to byl vtip.

 

Nicméně měl bych pro zákonodárce jeden nový programový nápad. Který mohou vhodně použít, až zase budeme mít svátek demokracie zvaný volby. Mnoho z nich má za cíl bojovat s kriminalitou a darebáky... což je určitě v pořádku.

V českém právním řádu máme doposud pouze oslavné (pozitivní) zákony o osobnostech - např. Zákon o zásluhách Václava Havla (či o T. G. Masarykovi či E. Benešovi), ale zcela absentují zákony (jak říkáme my právníci normativní právní akty či NPA) o zlých lidech – lidově řečeno o kriminálnících. Třeba typově zákon o manželech Stodolových či o lotru Kajínkovi.  

Co takhle iniciovat, že by se zločinci v Česku trestali nejen ve formě individuálních právních aktů, tedy dnešními trestními rozsudky, ale navíc i formou citovaných NPA? Tedy, že by se dal popud k tvorbě např. zmíněného zák. o manželích Stodolových či o heparinovém vrahu Zelenkovi.

Po vzoru zákona o zásluhách Václava Havla obsahujícím jen nenormativní text: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii“ by zákon obsahoval pouze:  „XY spáchal mimořádně zavrženíhodný čin!“  

Což by byla ta největší potupa. Jak známo, trestní sankce má mít funkci nejen represivní, ale i preventivní! 

Je jasné, že alibističtější (nezaměňovat s lobbističtějšími) zákonodárci by asi navrhovali zákony odsuzující činy např. "Čachtické  paní" či o zákon „o Lotru Babinském“.

Z povahy věci doporučujeme spíše se věnovat živějším a aktuálnějším kauzám. Též nemožno doporučit zákony vztahující se k zahraničním osobnostem – třeba „o krutopřísné Angele Merkelové“, mezinárodní konflikt raději neriskujme.

Někdo si říká, to by asi v praktickém životě k ničemu nebylo (resp. to je ale hovadina), nicméně to lze říci o většině předvolebních slibů, a vlastně  nejen o nich.

Stultorum Mater sempiter gravida!

(psáno v Brně, říjen 2015 )

 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články