Vládní opatření proti růstu cen pohonných hmot

Vládní balíček opatření proti aktuálně prudce rostoucím cenám pohonných hmot prošel poměrně hladce zákonodárným procesem.

TT
Plavec & Partners, advokátní kancelář
Čerpací stanice, benzín, nafta
Foto: Pixabay

Před prázdninami tak došlo k vyhlášení zákonů novelizujících zejména zákon o dani z příjmu, silniční dani a dani spotřební. Součástí těchto opatření je zejména zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun a zrušení povinného přimíchávání biosložky do paliv.

Výše uvedený komplex zákonů je reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot v důsledku mimořádné situace vyvolané ruskou agresí na Ukrajině a související panikou na světových trzích s ropou.

Mimo zrušení silniční daně upravuje vládní balíček také nákladní vozidla a přívěsy s hmotností nad 12 tun. U těchto je nyní sazba silniční daně výrazně nižší, a to jak základní, tak snížená.

Důležitým opatřením je také odstranění povinnosti přimíchávat biopaliva do pohonných hmot. Doposud bylo nutné přimíchávat minimálně 6 % biosložky do nafty a 4,1 % biosložky do benzinu. Odstranění drahé biosložky by tak mělo vést ke snížení konečné ceny pohonných hmot jak pro motoristy, tak pro celý podnikatelský sektor.

Součástí vládního balíčku jsou i daňová opatření na podporu elektromobility. Dochází tak k další podpoře nízkoemisních vozidel (elektromobilů, hybridních vozidel, vozidel na zemní plyn) v rámci novely zákona o daních z příjmu.

V případě bezplatného využívání služebního nízkoemisního vozidla zaměstnancem nejenom pro pracovní, ale i pro soukromé účely bude nově příjmem zaměstnance částka ve výši 0,5% vstupní ceny vozidla, Pro zaměstnance tak bude výhodnější nízkoemisní vozidlo více využívat i pro soukromé účely.

Současně v rámci novely zákona o daních z příjmů se zkracuje doba odpisování dobíjecích stanic pro elektromobily z 10 na 5 let (tzv. wallboxů i samostatně stojících dobíjecích stanic). Bude tak možné rychleji uplatňovat náklady na pořízení dobíjecích stanic jako daňový výdaj.

Důležité je dále zmínit, že se vypouští úprava o povinnosti platit zálohy na daň silniční v průběhu zdaňovacího období a podle přechodných ustanovení se nové znění zákona o dani silniční aplikuje už pro daňové povinnosti u daně silniční za zdaňovací období 2022.

Ačkoliv je konečná cena paliv na čerpacích stanicích závislá na ceně ropy na světové burze a také na jednotlivých provozovatelích, resp. jejich marži, lze očekávat alespoň částečné snížení aktuálně velmi vysokých cen pohonných hmot. Ostatní opatření lze rovněž kvitovat, jelikož mají praktický dopad na snížení nákladů pro podnikatele i spotřebitele.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články