Zrušení superhrubé mzdy v roce 2021 může znamenat nárůst čisté mzdy o stovky až tisíce korun

Poslanecká sněmovna schválila návrh ministerstva financí ČR, který ruší tzv. superhrubou mzdu a provádí změnu výpočtu daně z příjmů. Zrušením superhrubé mzdy si zaměstnanci finančně polepší.

účetní, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Foto: Fotolia

Návrh počítá se zavedením sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 % počítané z hrubé mzdy. Druhá zvýšená sazba ve výši 23 % by měla nahradit tzv. solidární přirážku. Návrh bude projednán vládou a Parlamentem v průběhu podzimu. Cílem je, aby nová úprava daní platila od 1. ledna 2021.

Superhrubá mzda je hrubá mzda navýšená o zaměstnavatelovy odvody na sociální a zdravotní pojištění, celkem ve výši 33,8 procenta. Zaměstnanec z této superhrubé mzdy nyní odvádí daň ve výši 15 procent a u příjmů od 139 340 Kč měsíčně platí dále solidární zvýšení daně ve výši 7%. Od roku 2021 by se daň neměla počítat ze superhrubé mzdy, ale z hrubé mzdy. Zrušením superhrubé mzdy si zaměstnanci finančně polepší. Sazba daně z příjmů zůstane stejná, 15 procent.

Zaměstnanci s hrubou mzdou nad čtyřnásobek průměrné mzdy (139 340 Kč) budou dále odvádět 23 procent ze mzdy nad limit. Snížením základu daně dojde k nárůstu čisté mzdy. Lidé s průměrnou mzdou 30 000 korun si přilepší o 1 521 korun. 

Zdroj: bnt journal


Zdroj: Informace dostupné na webových stránkách MF ČR

Hodnocení článku
100%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články