Rozhovor: Andrea Dvořáková - O marketingu a HR v advokátní kanceláři

Andrea Dvořáková se věnuje marketingu v advokacii a v současné době působí na pozici Office & Marketing Managera v advokátní kanceláři Aegis Law. V následujícím rozhovoru se s námi podělila mimo jiné o to, jaké to je dělat marketing v takovém oboru, jako je právo. Přestože se s Andreou řadu let známe, nahlédnout pod pokličku její práce z trochu jiné perspektivy bylo příjemnou zkušeností.

advokátka, Aegis Law s.r.o, advokátní kancelář

V advokátní kanceláři působíš na pozici office & marketing manager. Nejvíce se ale staráš právě o marketing. Čím je práce markeťáka v advokátní kanceláři specifická?

Nejvíce specifický je pro mě asi samotný obor advokacie. Osobně bych to přirovnala například k lékařství nebo jinému působišti, kde jsou třeba precizní odborné znalosti. Často se svými kolegy konzultuji nejen příspěvky na sociální sítě, ale i podklady pro tisk, aby vše odpovídalo i právní stránce věci. Jedním velkým přínosem této práce je i množství informací, které se člověk za ty roky dozví.

Je vůbec v advokátní kanceláři prostor pro kreativitu?

Vždy se najde něco nového, kdy je třeba být kreativní. Ještě před rokem jsme neměli ani kancelář, webové stránky a sociální sítě byly v procesu založení. Byl to velmi dynamický rok, kdy kreativity bylo zapotřebí více než dost. I nyní po roce fungování přijde vždy něco nového a je to jeden z důvodů, proč mám svoji práci velmi ráda.

Budování značky je jeden z nejdůležitějších úkolů každé firmy. Aegis Law má na LinkedIn přes 1000 sledujících. To je na advokátní kancelář, která je na trhu teprve rok, nestandardní úspěch. Pro porovnání dodávám, že např. Ambiente má přes 2800 sledujících, a to je renomovaná firma, která je na trhu řadu let. Jak se vám to podle tebe podařilo? 

Je to velký úspěch, za kterým stojí nejen mé úsilí, ale především i úsilí celé kanceláře. Klíčem k úspěchu byla dle mého aktivita a obsah. Snažíme se komunikovat zajímavý obsah, který ne vždy nutně souvisí s hlavním oborem našeho podnikání. Zaměstnanci jsou v tomto směru velice aktivní a snaží se organizovat i různé dobročinné aktivity, do kterých zapojujeme i naši cílovou skupinu. V tomto směru bych ráda poděkovala i kolegyni Katce Demové, která je mi v tomto směru velkou oporou. 

Tisíc sledujících byl jeden z cílů, které jsme si letos nastavili a měla jsem velikou radost, když tam koncem října ta tisícovka padla. 

Co zajímavého jsi v rámci marketingu v poslední době dělala a na čem ses podílela?

Nyní připravujeme společně s organizací Život dětem vánoční charitativní bazárek. Je to naše první velká akce tohoto typu a doufáme, že vše proběhne podle plánu a pomůžeme tak i malé Adélce, která trpí mozkovou obrnou. 

Nedávno jsem v jednom rozhovoru zaslechla, že u sportování je zpočátku důležitá motivace, ta ale časem musí přejit do disciplíny, jinak nebudou naše „cvičící ambice“ dlouhodobě udržitelné. Platí to samé o správě sociálních sítí a marketingu firem? Jde úspěch ruku v ruce s disciplínou?

Motivaci bych nazvala jako stavební pilíř pro vše, co děláme, co dělat chceme a za čím si jdeme. Je třeba ale říct, že za každým úspěchem stojí především důslednost a disciplína. To platí dle mého nejen v marketingu, ale i životě. 

Tvá agenda zahrnuje i HR a nábor mladých kolegů, zejména právních studentů. Co tě během pohovorů se studenty nejvíce zajímá?

Nejvíce mě vždy zajímá, proč právě oni se chtějí stát součástí našeho týmu. Je to zejména z důvodu, že jsme za rok vybudovali velmi silný tým paralegals, kteří se o advokacii opravdu zajímají a chtějí se posouvat dále. Není to pro ně pouze „zdroj peněz“, ale i přidaná hodnota. Hledáme tedy kolegy, kteří chtějí více než práci. 

Co naopak nejčastěji zajímá o práci v advokacii uchazeče?

Troufám si říct, že to není mzda, ale náplň práce. Někomu se může zdát, že advokát dělá vždy to samé, ale těch zaměření je opravdu několik a každý se chce profilovat odlišným způsobem. Nejčastějším dotazem je tedy právě zaměření, ve kterém se dotyčný bude rozvíjet.

Zaujmout potenciální spolupracovníky je v dnešní době těžší a těžší. Jaký pracovní benefit zajímá nejvíce právě studenty?

Je to určitě Multisport karta a kvalita kávy. Samozřejmostí je ale to, že se jim snažíme vycházet vstříc, co se týče školní docházky a ostatních povinností.

Pohovory s mladými kolegy děláš už nějakou dobu. Je kvalita uchazečů stále stejná, nebo vnímáš nějaké změny v čase?

Je těžké posuzovat kvalitu uchazečů, protože je to opravdu člověk od člověka. Z dlouhodobého hlediska si nemyslím, že by docházelo k převratným změnám, které bych zaznamenala.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články