Spolupráce Allen & Overy a ELSA: Podporujeme studenty. Co z toho máme?

Podpora studentských spolků je pro mnohé právní společnosti obligátní záležitostí. Získávají tím totiž nejen možnost navázat bližší vztahy se studenty práv a získat tak kontakty na zajímavé a různorodé osobnosti, které se v budoucnu v oblasti práva chtějí angažovat, ale také nabízejí studentům praktické seznámení s právním odvětvím.

Foto: Fotolia

Jedním z takových příkladů je i spolupráce advokátní kanceláře Allen & Overy a spolku studentů práv ELSA. Na vznik spolupráce, vzájemné přínosy a současné partnerství jsme se zeptali Marcely Hogenové, zástupkyně Allen & Overy.

Proč se Allen & Overy rozhodla podporovat právnický studentský spolek?

Myslím, že postupem času studenti hledali způsob, jak teorii, kterou se učí na škole, můžou aplikovat v praxi, a v Allen & Overy jsme hledali způsob, jak oslovit širokou skupinu studentů a předat jim naše praktické znalosti a zkušenosti.

Jaký je Váš osobní názor na podporu studentských spolků?

Myslím, že podpora je potřebná. Co oceňuji u studentů, které v ELSA potkávám, je hlavně to, že to je práce dobrovolná. Kromě školy, práce a koníčků si ještě na jeden nebo více let vezmou za své také práci v ELSA, což je výborná průprava na praxi – učí se komunikovat, pracovat v multikulturním prostředí, pracovat s klienty (advokátními kancelářemi a fakultami), organizovat projekty atd.

Jak a kdy spolupráce vůbec začala? Proč jste se rozhodli právě pro ELSA?

Naše spolupráce s ELSA započala v roce 1998, kdy jsme se v Allen & Overy rozhodli spoluorganizovat soutěž písemných prací. O rok později vznikla naše soutěž esejí, kterou již 15. rokem spolupořádáme s ELSA. Naše aktivity s ELSA se v průběhu let rozšířily o další projekty, které nás přirozeně vynesly na pozici generálního partnera.

Kdo začátek spolupráce inicioval – Allen & Overy, nebo ELSA?

Řekla bych, že iniciativa vzešla ze strany Allen & Overy.

Allen & Overy je generálním partnerem ELSA. Jste se vzájemnou spoluprací spokojeni?

Ano, jsme spokojeni, studenti jsou profesionálnější, kreativnější a dávají naší spolupráci nové podněty.

Pokud byste měla zmínit pozitivní a negativní stránky spolupráce, jaké by byly?

Pozitiva určitě převažují – pracujeme s nadšenými mladými lidmi, kteří pojali práci v ELSA jako svůj koníček. Jsou motivovaní, profesionální, komunikativní a inovativní. Samotné projekty jsou různorodé – společenské, akademické, vzdělávací, což nám vyhovuje. Jako negativum bych to nenazvala, ale myslím kontinuita personálního obsazení ve výborech by nebyla na škodu. Ale je to něco, co se dá lehce podchytit.

Co od kandidátů na pozice právních studentů v Allen & Overy požadujete? Jaká jsou Vaše prvotní očekávání a v čem Vás kandidáti nejčastěji zklamávají?

V prvé řadě požadujeme výbornou znalost práva (odpovídající danému ročníku studia), anglického jazyka, jako doplňkový případně německý jazyk, schopnost práce v týmu a motivaci. Kandidáti, které pozveme na pohovor, jsou vesměs vynikající. S čím se ale občas setkáváme je podcenění požadavků dnešní doby na znalost cizích jazyků a schopnost aplikovat právo v praxi.

Jak byste na základě Vašich zkušeností porovnala studenta práv, který se aktivně angažuje ve studentském spolku se studentem, který ne? Jaký je rozdíl v jejich zkušenostech, schopnostech a případné celkové kvalitě studenta jako potenciálního pracovníka advokátní kanceláře?

Komunikační dovednosti, organizační schopnosti atd. se dají načerpat různými způsoby. Myslím, že víc vidíme rozdíl mezi studenty, kteří se zapojují ve všeobecné rovině, a mezi těmi pasivními. Studenti se v průběhu studia rozhodují, co budou chtít dělat po škole, a účast ve spolku může být způsob, jak se dostat k informacím, jak kde praxe vypadá, co se v dané oblasti dělá. Studenti ELSA, kteří se k nám hlásí na krátkodobou nebo dlouhodobou pozici, projdou standardním výběrem, kde je prvořadá výborná znalost práva a angličtiny, případně k tomu i německého jazyka, zájem o právo a motivace pro nás pracovat. 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články