Navrhované změny zákoníku práce v roce 2024

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce (ZP), která má za cíl přinést větší flexibilitu pracovního trhu. Jedná se o zásadní novinky, jejichž finální podoba se však s velkou pravděpodobností ještě změní v průběhu legislativního procesu. Samotný návrh novely se momentálně připravuje, my Vám však už teď přinášíme nejzásadnější zvažované změny.

vedoucí advokátka, Aegis Law, advokátní kancelář, s.r.o.
advokát, Aegis Law, advokátní kancelář, s.r.o.

Výpověď bez udání důvodu, zkrácení výpovědní doby na 1 měsíc

  • Možnost zaměstnavatele dát zaměstnanci výpověď bez udání důvodu. Zaměstnanci by v tomto případě náleželo vyšší odstupné (až do šesti platů). Pokud u zaměstnavatele
    působí odborová organizace, bude se s ní muset zaměstnavatel na možnosti výpovědi bez udání důvodu písemně domluvit.
  • Zkrácení výpovědní doby na 1 měsíc v případě výpovědi pro nesplňování požadavků nebo předpokladů, včetně neuspokojivých pracovních výsledků [§ 52 písm. f) ZP]; porušení
    pracovní kázně [§ 52 písm. g) ZP]; a pro zvlášť hrubé porušení povinnosti v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti [§ 52 písm. h) ZP].
  • Začátek běhu výpovědní doby v den doručení výpovědi (u všech výpovědí).

Sloučení výpovědních důvodů v případě dlouhodobé zdravotní nezpůsobilosti

  • Sloučení výpovědních důvodů v případě dlouhodobé zdravotní nezpůsobilosti zaměstnance v jeden společný výpovědní důvod. Zaměstnavatel tak nebude riskovat nesprávné vyhodnocení výpovědního důvodu.
  • V případě pracovního úrazu nebo nemoci z povolání bude zaměstnanci namísto odstupného náležet náhrada v dosavadní výši (12 mezd), která však bude zaměstnavateli nahrazena ze strany pojišťovny jakožto zákonného pojistitele zaměstnavatele za škodu.

Zastropování náhrady mzdy v případě sporu o neplatné rozvázání pracovního poměru

  • Limitace náhrady mzdy zaměstnance na maximálně 24 mezd.

Prodloužení zkušební doby

  • Možnost dodatečného prodloužení zkušební doby na základě písemné dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Práce na rodičovské dovolené

  • Možnost uzavřít se zaměstnancem na rodičovské dovolené pracovní smlouvu, DPP nebo DPČ na částečný úvazek na stejný druh práce u téhož zaměstnavatele.
  • Možnost neomezeně opakovat pracovní poměr na dobu určitou v případě zaměstnávání osob zastupujících zaměstnance na mateřské či rodičovské dovolené.

Rozvrhování pracovní doby zaměstnancem

  • Umožnění rozvrhování pracovní doby zaměstnancem na pracovišti zaměstnavatele (v současnosti je možné jen při práci na dálku).



Článek byl republikován z newsletteru Aegis Law o pracovním právu dostupného zde.


Zajímá Vás pracovní právo? Na kongresu Právní prostor 2024 se budeme novému pracovnímu právu věnovat hned v několika příspěvcích. Program kongresu najdete na adrese https://kongrespravniprostor.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články