Rodičovský plán

Rozešli jste se a chcete se domluvit na péči o Vaše dítě? Nevíte kde začít? Mohl by Vám posloužit rodičovský plán – najdete v něm celou řadu nejdůležitějších témat, na kterých je potřeba se shodnout při ukončení společného soužití po rozchodu či rozvodu, abyste se vyhnuli sporům do budoucna.

advokátka, advokátní kancelář JUDr. Eva Ondřejová, LL.M., Ph.D.
advokátní koncipient, advokátní kancelář JUDr. Eva Ondřejová, LL.M., Ph.D.
Společná péče
Foto: Shutterstock

Rodičovský plán je často spojován s cochemskou praxí. Jedná se o písemný dokument (lze si jej představit jako strukturovaný rozhovor rodičů), který by měl být dohodou rodičů o budoucí výchově nezletilého dítěte či dětí. Obsahuje otázky týkající se péče a bydliště; vzdělání a mimoškolních aktivit; trávení volného času, prázdnin a svátků; styk a komunikaci rodičů; lékařskou péči a finanční otázky. Dobrý rodičovský plán by měl obsahovat, alespoň implicitně, rozvrh styku dítěte s rodiči. 

Jeho cílem je přesměrovat pozornost rodičů na to, co je nejdůležitější – nejlepší zájem dítěte. Rodiče si musí při ukončení svého soužití uvědomit, že vyhrocený konflikt by se neměl přenášet do oblasti péče o dítě. Nezletilý nemůže nést břímě odpovědnosti za neshody rodičů a nemůže být rukojmím neschopnosti rodičů dohodnout se na výkonu rodičovské odpovědnosti. 

Možným řešením vzájemných neshod může být právě použití rodičovského plánu. Rodiče mohou vyplnit rodičovský plán samostatně, poté navzájem za pomoci odborníků (mediátorů, pracovníků OSPOD atp.) plány porovnat a snáze tak identifikovat oblasti, na kterých se shodnou, a ty, na kterých se neshodnou, přičemž mohou posléze na konfliktních oblastech společně pracovat. Plán lze nechat schválit i soudem v rámci dohody rodičů. V aplikační praxi soudů se mu dostává stále více prostoru, jsou soudy, které rodičům doporučují pracoviště, které s rodičovským plánem pracují. Naše kancelář pro Vás připravila komplexní plán na základě naší dlouholeté zkušenosti. Ke stažení zde. 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články