Rozhovor: Štěpán Ciprýn - To, co praktikujeme, i publikujeme

Další ročník odborného kongresu Právní prostor je za námi. V rámci společenského večera již tradičně proběhlo vyhlášení studentské publikační soutěže, novinkou však bylo ocenění nejčtenějšího článku na webu Právní prostor za rok 2018. Který z článků obsadil první místo a jakému tématu byl věnován?

Foto: Fotolia

Pracovní právo a otázky s ním spojené se každodenně dotýkají většiny z nás a těší se tak velké pozornosti. Každý rok dojde na pracovišti k desítkám tisíc úrazů, a proto je jistě dobré udělat každý krok, jenž nám pomůže nepříjemnosti s touto událostí spojené co nejvíce eliminovat. A právě o doporučeném postupu v případě pracovního úrazu pojednává oceněný článek Pracovní úraz a jeho odškodnění. Jak často advokát ve své praxi poskytuje pomoc v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci? Kdy si dokážeme poradit sami a kdy je již vhodné požádat o profesionální právní pomoc? V rozhovoru odpovídal jeden ze spoluautorů oceněného článku Mgr. Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře AK CIKR.

Nejčtenějším článkem webového portálu Právní prostor.cz za rok 2018 se stal příspěvek s názvem Pracovní úraz a jeho odškodnění, jehož jste spolu s Terezou Plačkovou autorem. Předně bych Vám chtěla pogratulovat k tomuto úspěchu. Proč zrovna toto téma?

Všeobecně máme široké portfolio klientů, kteří mají hodně zaměstnanců, takže toto téma zapadá do struktury právních služeb naší kanceláře. To, co praktikujeme, i publikujeme.

Jak často ve své advokátní praxi poskytujete právní pomoc v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci? 

Velmi často. Vydáváme pro naše klienty manuály o tom, jak se mají v situaci pracovního úrazu zachovat, ale obracejí se na nás i ti, kterým se již pracovní úraz stal a v takových případech pak pomáháme s uplatněním jejich konkrétních práv - ať už vůči zaměstnanci nebo zaměstnavateli.

S jakým nejkurioznějším případem jste se v souvislosti s tímto tématem v praxi setkal? 

Přiznám se, že tuto otázku jsem očekával, a diskutoval ji tak se svým kolegou Pavlem Kiršnerem. Nedávno jsme byli na večeři s jedním klientem, který nás ponoukal k neustálému pití alkoholu, a když nám pak ráno po probuzení nebylo úplně nejlépe, přemýšleli jsme, zda se nejedná právě o pracovní úraz…

A k čemu jste dospěli? 

Dospěli jsme k tomu, že ano.

Aniž bych chtěla cokoliv přivolávat, je jistě myslitelné, že k pracovnímu úrazu dojde i v advokátní kanceláři. Řešili jste již nějaký pracovní úraz ve vlastních řadách?

Musím to zaklepat, ale v naší advokátní kanceláři jsme zatím nic takového řešit nemuseli. Neobrátil se na nás ani žádný z kolegů či kolegyň z jiných kanceláří, avšak v tomto případě předpokládám, že ti jsou schopni svá práva hájit dostatečně kvalitně na to, aby si v takové situaci poradili sami.

Váš článek dává podrobný návod, jak by měl zaměstnanec či zaměstnavatel v situaci, kdy dojde k pracovnímu úrazu, postupovat. Kdy je již čas vyhledat pomoc advokáta?

Kdykoliv, kdy máme pocit, že se situace nevyvíjí podle našeho článku. Ale v zásadě doporučujeme obrátit se již dopředu na svého právního zástupce a pokud takového nemáme, tak si ho vybrat co nejdříve. Budou tím podchyceny všechny zákonné normy již od začátku, a zároveň za vás někdo vaše práva a povinnosti pohlídá – někdo, kdo dané oblasti rozumí, v této agendě se pohybuje a je zběhlý v řešení těchto případů. 

Vaše advokátní kancelář poskytuje právní pomoc v širokém spektru oblastí. Vedle pracovního práva lze jmenovat příkladmo právo dědické nebo právo duševního vlastnictví. Která z oblastí je Vašemu srdci nejbližší a proč?

Těžko se dá asi říci nejbližší, ale máme to štěstí, že v kanceláři pracuje 15 dalších kolegů, a můžeme tak komplexně pokrýt širokou škálu právních služeb, neboť se každý z nás zaměřuje na určitou problematiku, ve které se specializuje. Pokud mám odpovědět na Vaši otázku, nejraději mám asi prodej společností, protože mě mé srdce do značné míry táhne k businessu, ale opravdu těžko se to více individualizuje.

Tak, jako je pro kuchařku největším potěšením, když strávníkům chutná, každého autora jistě potěší, že jeho článek čte tolik čtenářů, kterým je navíc ku prospěchu. Máte již představu, jakému tématu bude Váš další příspěvek (nejen já, ale i čtenáři doufáme, že brzy nějaký takový bude) zasvěcen?

Určitě chceme v publikační činnosti dále pokračovat, ale o konkrétním tématu jsme zatím nepřemýšleli. Doufám však, že budeme mít šťastnou ruku a sáhneme opět po tak zajímavém tématu, které se stane nejčtenějším článkem i v roce následujícím.

Mnohokrát děkuji, ještě jednou gratuluji a přeji mnoho úspěchů ve Vaší advokátní praxi i v publikační činnosti. 

Hodnocení článku
100%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články