Pět otázek pro Radima Polčáka

"Řada studentů chodí na naši konferenci prostě i proto, že je účast motivuje k tomu, aby se tomuto náročnému oboru profesně věnovali, a přímo na místě si mohou třeba dohodnout stáže či odborné praxe," říká o konferenci České právo a informační technologie docent Radim Polčák, vedoucí Ústavu práva a technologií PF MU. Na co se můžete na letošním ročníku těšit a spoustu dalšího se dozvíte níže.

redaktor
Foto: Shutterstock

V letošním roce proběhne již sedmý ročník konference České právo a informační technologie, který pořádá Váš Ústav práva a technologií na Právnické fakultě MU. Kde se vlastně tento nápad zrodil? 

Konference původně vznikla díky tomu, že v České republice utěšeně rostl počet specialistů na právo informačních a komunikačních technologií a současně s tím rostla i složitost a důležitost tohoto oboru. Advokáti, soudci, státní zástupci nebo podnikoví právníci, kteří se této problematice odborně věnují a kteří jsou často někdejšími absolventy našich kursů na brněnské právnické fakultě, se na nás obraceli s tím, že by měli rádi k dispozici nezávislé akademické fórum, na kterém by mohli na špičkové odborné úrovni diskutovat aktuální problémy. 

Na jaká zajímavá témata se mohou účastníci letošní konference těšit? 

Letošnímu ročníku dominují změny v evropském právu informačních technologií a jejich dopady na náš právní řád. Budeme se věnovat ochraně osobních údajů, kybernetické bezpečnosti, ale také třeba i zdravotnickým datům, duševnímu vlastnictví nebo elektronickým důkazům. 

Je konference určena pouze pro znalce z oboru nebo je vhodná i pro studenty? 

Konference je primárně určena pro specialisty v různých oborech práva ICT, ale každoročně se jí s oblibou účastní i velké množství studentů a doktorandů z brněnské, pražské a olomoucké fakulty. Pro studenty jde především o možnost získat orientaci ve vysoce specifické problematice nebo se osobně seznámit s lidmi, které znají podle jména z publikací nebo rozsudků. Řada studentů chodí na naši konferenci prostě i proto, že je účast motivuje k tomu, aby se tomuto náročnému oboru profesně věnovali, a přímo na místě si mohou třeba dohodnout stáže či odborné praxe. 

V minulých letech se na konferenci objevila témata související s kyberkriminalitou či ochranou autorských práv. Bude o nich řeč i letos? 

Tato témata jsou na konferenci tradičně zastoupena. Letos se budou specializované panely zabývat hlavně vývojem judikatury v otázce dokazování počítačových trestných činů. Z autorskoprávní problematiky půjde především o interpretaci pojmu sdělování díla veřejnosti prostřednictvím internetu. 

Je možnost se s jednotlivými příspěvky seznámit i po proběhnutí konference? 

Ano, vybrané příspěvky, tj. hlavně články nebo kritické anotace aktuální judikatury, jsou po recenzním řízení publikovány ve specializovaném časopisu Revue pro právo a technologie. Ten je vedle tištěné podoby též zdarma k dispozici on-line na webu brněnské právnické fakulty. Díky spolupráci s našimi předními producenty právních informačních systémů je možné se s výstupy konference seznámit i v rámci těchto systémů. 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články