Včelařství: Tradiční řemeslo s právním pozadím

Chov včel, starobylá lidská činnost s hlubokými kořeny v historii, se v posledních letech těší rostoucí popularitě[1]. Kromě produkce medu a dalších včelích produktů hrají včely klíčovou roli v opylování rostlin a udržování biodiverzity[2].

LG
Studentka 2. ročníku Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni

Právní úprava chovu včel v České republice se vyznačuje roztříštěností. Neexistuje jednotný včelařský zákon, na rozdíl od myslivosti či rybářství. Včely, ačkoliv jsou biologicky živočichové, nespadají pod definici zvířete v zákoně na ochranu zvířat proti týrání[3] ani pod definici volně žijícího živočicha v zákoně o ochraně přírody a krajiny[4]. Na druhou stranu je dle zákona o veterinární péči vnímáme jako hospodářská zvířata[5]. Roztříštěnost právní úpravy chovu včel v ČR je problematická. Absence jednotného zákona ztěžuje ochranu včel a brání rozvoji moderního včelařství. Vhodná by byla komplexní právní úprava, která by včely chránila a zároveň zohlednila potřeby včelařů.

Vlastnictví včel a včelích produktů

Občanský zákoník definuje včely jako věci movité. Vlastníkem včel je ten, kdo je chová na svém pozemku nebo v úlu, který mu patří[6]. Vlastník má právo na užitek z včel, tj. na med, vosk a další produkty. Definice včel jako movitých věcí v občanském zákoníku je z právního hlediska logická a umožňuje snadnou aplikaci existujících ustanovení o vlastnictví a užitcích. Je však důležité, aby tato právní úprava reflektovala i specifika včel jako živých organismů a zohledňovala jejich ochranu a welfare[7].

Sousedské spory a obtěžování včelami

Chov včel může v některých případech vést k sousedským sporům, například kvůli bodnutí včelami a následnému vyvolání alergické reakce. V těchto případech se řeší problematika dle § 1013 občanského zákoníku, týkajícího se obtěžování souseda imisemi[8]. Vlastník pozemku má právo na ochranu před nadměrným imisním zatížením, a to i v případě včel.

Zákon o veterinární péči a plemenitbě včel

Chov včel je dále regulován zákonem o veterinární péči, který stanoví povinnosti chovatelů včel v oblasti prevence a tlumení onemocnění včel. Zákon o šlechtění a plemenitbě včel se zaměřuje na vedení plemenářské evidence včel, používání včel plemenných a užitkových a na pravidla inseminace včelích matek[9]. Tato právní úprava reflektuje význam včel pro zemědělství a životní prostředí a zajišťuje, že chov včel probíhá zodpovědným a udržitelným způsobem.

Ochrana včel před chemickými postřiky

Zákon o rostlinolékařské péči a navazující vyhlášky stanovují pravidla ochrany včel proti chemickým postřikům užívaným v rostlinné výrobě. Ošetřovatelé porostů jsou povinni informovat včelaře o plánovaném postřiku 48 hodin předem v okruhu 2 km od včelínů[10]. Tato právní úprava je příkladem snahy o harmonizaci zájmů včelařů a zemědělců. Důsledné dodržování daných pravidel je klíčové pro ochranu včel a zachování biodiverzity.

Dotace pro včelaře

Státní zemědělský intervenční fond poskytuje dotace na podporu včelařství. Dotace se týkají například vzdělávacích akcí, boje proti varroáze[11], úhrady nákladů na rozbory medu a obnovy včelstev[12]. Dotace pro včelaře zajišťují podporu včelařství a pomáhají chovatelům včel s financováním nezbytných aktivit.

Závěr

Chov včel sice není právně uchopitelný komplexně, ale jeho jednotlivé aspekty jsou regulovány celou řadou zákonů. Tato roztříštěnost právní úpravy může být pro včelaře matoucí, a ne vždy zaručuje dostatečnou ochranu včel samotných.

Včelařská veřejnost proto volá po uceleném včelařském zákonu. Takový zákon by mohl sjednotit právní úpravu chovu včel, stanovit jasnější pravidla pro jejich ochranu a současně zohlednit potřeby včelařů.

Vytvoření komplexního včelařského zákona by přispělo k lepší právní úpravě chovu včel, ochraně včelstva a rozvoji včelařství v České republice.

Tento článek obsadil 3. místo v soutěži o nejlepší článek s právním tématikou "Ukaž svou kreativitu XI.", kterou pořádá CODEXIS Academia, ve spolupráci s redakcí právního portálu Právní prostor.cz a Svazem průmyslu a dopravy.


[1] BEDNÁŘ, P., HRADIL, R. Včely jinak. Alternativy v chovu včel a přístupu k nim. Hranice: Nakladatelství Fabula, 2014, s. 34.

[2] Roz. biodiverzita = pojem označující v rámci ekologie různorodost života

[3] Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů

[4] Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

[5] Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, ve znění pozdějších předpisů

[6] Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

[7] Roz. welfare = životní pohoda zvířat, obecně stav fyzického a psychického zdraví zvířete, žijícího v souladu se svým prostředím

[8] Ibid.

[9] Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat, ve znění pozdějších předpisů

[10] Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů

[11] Roz. varroáza = parazitární onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor, který parazituje jak na zavíčkovaném plodu, tak na dospělých včelách

[12] Nařízení vlády č. 148/2019 Sb. o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh


Zdroje:

BEDNÁŘ, P., HRADIL, R. Včely jinak. Alternativy v chovu včel a přístupu k nim. Hranice: Nakladatelství Fabula, 2014. 320 s. ISBN 978-80-87635-26-1.

Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení vlády č. 148/2019 Sb. o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských produktů a jejich uvádění na trh

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články