Mezinárodní a evropské právo

Unikátní pohled renomovaných odborníků na problematiku evropského práva a také oblast práva mezinárodního. Články kladou důraz na souvislosti mezinárodního práva a českého právního řádu.

ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace
Ekologie, příroda

ESRS standardy, reportingový obsah a obecné reportovací informace

Směrnice Evropské unie CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) o nefinančním reportování, přináší postupně od roku 2024 nové povinnosti při poskytování podrobnějších a srovnatelnějších informací o udržitelnosti společností a o nefinančních aspektech jejich podnikání. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) poskytují vodítko, jaké informace a jak budou povinné společnosti reportovat.

Kolektiv autorů
Ochrana klimatu a výroba zboží v roce 2024: uhlíkové clo a změny v emisních povolenkách
Auto, emise, spalovací motor

Ochrana klimatu a výroba zboží v roce 2024: uhlíkové clo a změny v emisních povolenkách

V letošním roce musí výrobci zboží počítat se změnami v obchodování s emisními povolenkami i se zavedením uhlíkového cla, které má zajistit férové podmínky pro výrobce vyrábějící uhlíkově náročné zboží v EU i ty, kteří ho dováží ze zemí mimo unijní celní prostor.

Ochrana oznamovatelů dle zákona o ochraně oznamovatelů
Whistleblowing, ochrana oznamovatelů

Ochrana oznamovatelů dle zákona o ochraně oznamovatelů

Nový zákon č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů (dále jen „Zákon“), který nabyl účinnosti 1. srpna minulého roku, by měl zlepšit postavení oznamovatelů nekalého jednání a ochránit je tak před případnými opatřeními ze strany zaměstnavatele. Je výsledkem transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2019/1937 ze dne 23. října 2019 o ochraně osob, které oznamují porušení práva Unie (dále jen „Směrnice“), do českého právního řádu.