Procesní právo

Přehled odborných článků pokrývá problematiku procesního práva a související legislativy. Odborné texty nabízejí vhled do otázek a aktualit procesního práva a jsou zpracovány renomovanými odborníky.

Mediační doložka a její využití v praxi

Mediační doložka a její využití v praxi

Okamžik, kdy se sporné strany dohodnou na využití mediace nemusí být nutně ten, kdy už ve sporu jsou. Ze své praxe vím, že tato situace je naopak často překážkou pro volbu mediace a strany nejenže se nejsou schopny dohodnout, zda mediaci vůbec využijí, ale pokud už chtějí tuto mimosoudní cestu využít, nejsou pak schopny se dohodnout na osobě mediátora.

Společná domácnost se zločincem
Dohoda o vině a trestu

Společná domácnost se zločincem

Pojďme pro tentokrát vynechat smutné, a zároveň bohužel časté trestné činy mezi členy jedné rodiny, jakými jsou třeba domácí násilí, okrádání nejbližších, pohlavní zneužívání příbuzných dětí a podobně. Těmto se naštěstí dostává čím dál častěji potřebné pozornosti a v důsledku toho i snahy o pomoc obětem.

Návrh novely zákona o advokacii

Návrh novely zákona o advokacii

Vláda České republiky dne 10. ledna 2024 projednala a následně schválila dlouho očekávaný a odbornou veřejností diskutovaný návrh novely zákona o advokacii, kterou nyní čeká první čtení v Poslanecké sněmovně („Návrh“ a „ZA“).

Kolektiv autorů
Dítě v mediaci
Zjišťování názoru dítěte v soudním řízení

Dítě v mediaci

Adventní čas je obdobím, kdy uzavíráme myšlenkově i činnostmi končící rok, těšíme se na Vánoce a mnoho z nás také na to, že si na závěr roku dopřejeme zasloužené volno. Pro hodně z nás je advent rovněž obdobím zvýšeného stresu, a to nejen kvůli shánění vánočních dárků, předvánočnímu úklidu a všudypřítomnému společenskému tlaku na vytváření sváteční atmosféry.