V novém roce s novým formulářem

Finanční správa připravila pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob nový zjednodušený dvoustránkový formulář. Tiskopis budou moci poplatníci využít již pro přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2016. Avšak nový formulář není povinnou formou podání. Slouží jako alternativa ke standardnímu formuláři.

účetní, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Foto: Shutterstock

Nový formulář nemohou podat poplatníci, kteří měli za zdaňovací období:

  • příjmy z podnikání,
  • příjmy z nájmu,
  • kapitálové příjmy či
  • ostatní příjmy (např. příležitostný nájem movitých věcí, příjmy z převodu nemovité věci a cenného papíru, výhry v loteriích apod.).

Tiskopis mohou tedy využít jen poplatníci, kteří měli příjmy ze závislé činnosti, a to pouze ze zdrojů v České republice.

Formulář je již nyní k dispozici na stránkách finanční správy spolu s letákem „Jak vyplnit nové přiznání“, kde je na modelovém případu tiskopis vyplněn.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob musí poplatníci podat nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období, tedy do 31. března 2017. Pokud poplatníkovi zpracovává a podává daňové přiznání poradce, podává se daňové přiznání nejpozději do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.

Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává na finanční úřad – územní pracoviště, které je místně příslušné poplatníkovi, čili v jehož obvodu má poplatník trvalý pobyt.

Daň je splatná v poslední den lhůty pro podání daňového přiznání.

Zdroj: BNT journal

Kontakt na autora: monika.baliharova@bnt.eu

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články