Pracovní právo

Téma pracovního práva pokrývá všechny aspekty právních vztahů souvisejících s výkonem práce. Články přinášejí přehled o otázkách pracovního práva zpracovaný renomovanými odborníky na danou problematiku.

Pět otázek pro Terezu Erényi: Nové sankce za přestupky dle zákona o zaměstnanosti a ručení za závazky subdodavatelů

Pět otázek pro Terezu Erényi: Nové sankce za přestupky dle zákona o zaměstnanosti a ručení za závazky subdodavatelů

Pracovní právo zaznamenalo v posledních měsících celou řadu zásadních novinek, a zřejmě i proto mu bude na blížícím se kongresu Právní prostor věnována velká pozornost. Advokátka Tereza Erényi nám některé z těchto novinek přiblíží nejen v dubnu na Seči u Chrudimi, ale také v dnešním rozhovoru.

Navrhované změny zákoníku práce v roce 2024

Navrhované změny zákoníku práce v roce 2024

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce (ZP), která má za cíl přinést větší flexibilitu pracovního trhu. Jedná se o zásadní novinky, jejichž finální podoba se však s velkou pravděpodobností ještě změní v průběhu legislativního procesu. Samotný návrh novely se momentálně připravuje, my Vám však už teď přinášíme nejzásadnější zvažované změny.

Kolektiv autorů
Změna definice nelegální práce

Změna definice nelegální práce

Se začátkem roku nabyla navzdory průběhu legislativního procesu účinnosti novela zákona o zaměstnanosti, která zpřesňuje a mění definici nelegální práce. Tato změna byla z předloženého vládního návrhu novely zákona o zaměstnanosti původně vypuštěna.

Kolektiv autorů
Novela zákoníku práce: Změny u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr
Zaměstnanec, práce, dokumenty

Novela zákoníku práce: Změny u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr

Novela zákoníku práce, kterou jsme Vám představili ve dvoudílném stručném přehledu všech novelizovaných oblastí (jako je úprava práce na dálku, povinné informování zaměstnanců, nová práva pečujících zaměstnanců a další), přináší mnoho významných změn dotýkajících se fungování pracovněprávních vztahů.

Kolektiv autorů
Co to jsou ESOP programy a kde je najít

Co to jsou ESOP programy a kde je najít

Koncept ESOP (zkratka pro „Employees Stock Option/Ownership Plan“) byl vytvořen ve druhé polovině 20. stolení v USA. ESOP programy se od té doby rozšířily do Evropy a těší se u našich západních sousedů čím dál větší popularitě. Není se čemu divit, dostupné statistické údaje prokázaly, že dobře nastavené ESOP programy zvyšují výkonnost společnosti v průměru až o 4-5 %.[1]

Kolektiv autorů